Kategoria: Porady i inspiracje

Przechowywanie czekolady
Czekoladę i kakao w proszku najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu, do którego nie dochodzą intensywne zapachy.

Czy trzeba jeść za dwoje?
Ciężarne kobiety z cukrzycą powinny stosować zbilansowaną dietę, która wpłynęłaby korzystnie na stan ich zdrowia i zapewniła pomyślne rozwiązanie. Pomaga też uniknąć powikłań, takich jak wysokie ciśnienie krwi.

Tylko 5 składników i danie gotowe… Praktyczny poradnik
Z pięciu prostych składników można wyczarować pięć różnych pysznych dań. Jakie to sprytne!

Przecier pomidorowy nie tylko do zupy
Wydawać by się mogło, że najzdrowsze są świeże pomidory. Naukowcy odkryli jednak, że jeden z najważniejszych ich składników o działaniu ochronnym – karotenoid likopen – występuje w znacznie większych ilościach w produktach z przetworzonych pomidorów, a zwłaszcza w przecierze pomidorowym.

Kawa i herbata w świątecznej odsłonie
Do zrobienia dobrej kawy lub herbaty wystarczy dzbanek, świeża zimna woda i świeża kawa albo herbata. Wystarczy tylko trochę więcej wysiłku żeby przygotować ich świąteczne wersje.

Figi bez tajemnic
Figi zapobiegają takim dolegliwościom, jak choroba wieńcowa, zespół napięcia przedmiesiączkowego i hemoroidy. Są to owoce szczególnie bogate w minerały, błonnik i polifenole, związki, które neutralizują wolne rodniki.