Kategoria: Porady i inspiracje

Znaczenie świeżości
Jedną z najważniejszych cech żywności wysokiej jakości jest jej świeżość. Niektóre produkty, takie jak herbatniki, czekolada, płatki zbożowe, makaron czy nasiona warzyw strączkowych, można przechowywać przez wiele miesięcy, zwykle w temperaturze pokojowej. Świeżość żywności łatwiej się psującej – mięsa, ryb, nabiału, jajek, warzyw i owoców – ma o wiele większe znaczenie.

Świąteczny deser. Ptysie i eklerki
Ptysie i eklerki to puszyste ciastka z ciasta parzonego, które otrzymuje się przez zaparzenie mąki wrzątkiem z tłuszczem, a następnie stopniowe dodawanie jajek.

Niebezpieczne cukry
Cukier w niezliczonej ilości postaci jest obecnie składnikiem tysięcy napojów oraz przekąsek – i to w dodatku nie tylko słodkich. To bardzo niepokojący trend, jeśli chodzi o nasze zdrowie.

Gdzie jest najwięcej tłuszczów trans?
Specjaliści zalecają ograniczenie spożycia tłuszczów trans do 1 proc. wszystkich kalorii, co oznacza ok. 2 g dziennie (mniej niż w pączku).

Mądre zakupy
Zdrowe odżywianie można pogodzić z oszczędnością, jeśli przestrzega się trzech prostych zasad:

Niskokaloryczne przekąski
Na burczenie w brzuchu pomoże lekka i łatwa do przygotowania przekąska. Każda z poniższych propozycji świetnie nadaje się na poskromienie nawet największego ataku głodu.