Kategoria: Porady i inspiracje

Białe ryby – chude i uniwersalne
Ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu ani wysiłku, a do tego możemy wybierać spośród wielu gatunków ryb różniących się od siebie smakiem i wyglądem.

Sekrety lekkich potraw
Wielu z nas woli potrawy, które są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Przedstawiamy kilka praktycznych porad, jak zmienić swoją codzienną dietę.

Pieczywo drożdżowe
Jeśli raz spróbujecie bułeczek drożdżowych własnej roboty już nigdy nie będą wam smakowały kupne.

Warzywna apteka
Naukowcy dowodzą, że substancje odżywcze pochodzenia roślinnego mogą być pomocne w leczeniu wielu chorób. Oto wybrane warzywa zawierające składniki przydatne w leczeniu szesnastu najczęstszych chorób i dolegliwości.

Jak zacząć zdrowo jeść
W zdrowym odżywianiu nie chodzi o drastyczne zmiany. Po pierwsze trzeba zastanowić się, czy nasza codzienna dieta jest prawidłowo zbilansowana. Następnie, jeśli to konieczne, można ją stopniowo ulepszać na wiele różnych, przyjemnych sposobów, aby korzystnie wpływała na zdrowie.

Dieta bezglutenowa
Występujący w ziarnach gluten to mieszanina białek, która nadaje ciastu sprężystość, a po upieczeniu zapobiega jego rozpadaniu. Gluten obecny jest w produktach z pszenicy (także orkiszu czy pszenicy kamut), jęczmienia, żyta i pszenżyta. Gluten może się też znaleźć w produktach owsianych, jeśli zanieczyści ziarna w czasie uprawy lub przetwarzania (można kupić czyste płatki owsiane bez glutenu). Przestrzeganie diety bezglutenowej może złagodzić niektóre dolegliwości.