Kategoria: Porady i inspiracje

Bakłażan bez tajemnic
Bakłażany, zwane też oberżynami, podobnie jak pomidory i awokado, przyjęło się określać mianem warzywa, choć w rzeczywistości są one owocami. Od dawna stosuje się je w kuchni europejskiej, a także jako składnik potraw bliskowschodnich i azjatyckich, popularnych dziś na całym świecie.

Gorzka czekolada dla zdrowia
Gorzka czekolada ma dużo zwalczających choroby flawonoidów – przeciwutleniaczy zawartych także w czerwonym winie oraz wielu owocach i warzywach.

Niebezpieczne trunki?
Wielu z nas lubi alkohol. Na całym świecie kieliszek szampana czy kolorowy koktajl oznaczają dobrą zabawę. Pijemy, gdy jesteśmy szczęśliwi, choć czasem także, gdy nam smutno. Co w tym złego?

Kiełki. Niezbędna część codziennej diety
Kiełków nie uprawiamy w ogrodzie, ale traktujemy je jak warzywa. Dobrze rosną w pomieszczeniu, zabierają niewiele miejsca i można je uzyskiwać przez cały rok. Są wyśmienitym dodatkiem do sałatek, kanapek, potraw stir-fry oraz w roli przybrania. Zaliczają się do tak zwanej superżywności (z ang. superfood), ze względu na wyjątkowo dużą zawartość substancji odżywczych.

Jak pokonać nadciśnienie za pomocą diety
Ach, gdyby jedzenie przepysznych, ciekawie przyrządzonych, zdrowych potraw mogło zapobiec tak poważnej, potencjalnie śmiertelnej chorobie, jaką jest nadciśnienie! Wszystkie dostępne dowody naukowe wskazują, że… tak właśnie jest.

Owoce na talerzu. Jabłka
Na rynku dostępne są różne odmiany jabłek, od słodkich po kwaskowate. Będą smakowały w sałatkach, sosach oraz w słodkich wypiekach.