Kategoria: Porady i inspiracje
Tradycja i nowoczesność w kuchni
Oprócz wołowiny, cielęciny, jagnięciny i wieprzowiny można dziś kupić inne gatunki mięsa. W sklepach jest też coraz więcej wędlin i przetworów mięsnych z różnych stron świata. Są one zazwyczaj bardzo smaczne i czasami wystarczy plasterek lub dwa, by przyrządzić smakowitą kanapkę.
Sos beszamel i inne dodatki do makaronu
Ten klasyczny biały sos podaje się do wielu dań. Jest on też bazą, z której, dzięki niewielkim modyfikacjom, można wyczarować kilka zupełnie różnych sosów.
Przeciwutleniacze – prawdziwa rewolucja
Szklanka soku pomarańczowego. Sałatka z gotowanych na parze brokułów. Gotowana kukurydza. Te zwyczajne napoje i przekąski pełne są przeciwutleniaczy.
Dziko rosnące rośliny jadalne
Dziko rosnące rośliny nadające się do spożycia cieszą się dużą popularnością. Przed zjedzeniem należy jednak dobrze się im przyjrzeć, ponieważ wiele wygląda podobnie do roślin trujących. Wprawdzie dziko rosnące rośliny kojarzą nam się głównie z lasem lub łąką, ale można je także uprawiać w przydomowym ogrodzie. Oto gatunki, które najlepiej się sprawdzają.
Szybciej, taniej… lepiej? Prawda o żywności przetworzonej
Nasi przodkowie jedli, aby przeżyć. Dziś sytuacja wygląda inaczej. Produkcja nastawiona na sprzedaż masową i duże zyski sprawia, że żywności jest pod dostatkiem. Często jednak produkty żywnościowe zupełnie nie przypominają tych naturalnych.
Jak gotować, by nie stracić najlepszego?
Gotowanie świeżych warzyw pomaga uwolnić z nich niektóre składniki odżywcze i przekształcić je tak, aby organizm mógł je łatwiej przyswajać. Nieodpowiednie przechowywanie i gotowanie może pozbawić warzywa wielu ważnych składników, zwłaszcza witaminy C i kwasu foliowego.
Owoce na talerzu. Ananas
Od dawna stosowane jako środek na bóle brzucha i zaparcia, ananasy zawierają również przeciwzapalne enzymy oraz dobroczynne związki, które zwiększają odporność, poprawiają strukturę kości i chronią przed chorobami układu krwionośnego.
Dobrze wyposażona kuchnia
Nie potrzebujemy bogatego wyposażenia kuchni, by móc gotować szybko i łatwo. Bardzo specjalistyczne sprzęty mogą być pomocne, ale jeśli rzadko ich używamy, zabierają tylko miejsce w szafkach i na blatach. Poniżej zamieszczamy listę wyposażenia, które ułatwi pracę w kuchni.
Poznaj (i pokochaj) włoskie makarony
Odmian makaronów są setki, więc nawet jeśli często je gotujesz, posiłki nigdy nie staną się nudne. Kiedy planujesz menu, postaraj się, by na twoim talerzu zamiast źródeł białka dominował makaron. Dodaj do niego dużo warzyw i sos z niewielką ilością ryby, drobiu lub mięsa.
Gorczyca – przyprawa która leczy
Z nasion tej liściastej kuzynki brokułów i kapusty wytwarza się bardzo popularną przyprawę. Ma ona jednak więcej zalet niż tylko ostry, pobudzający apetyt smak. Znachorzy i medycy wiedzą już od dawna, że gorczyca rozrzedza śluz, dzięki czemu ułatwia oddychanie w czasie grypy lub przeziębienia. Zawiera też rozmaite związki o niezwykłych, uznanych właściwościach leczniczych.