Kategoria: Porady i inspiracje

Zdrowe jedzenie. Żywieniowe ABC
Przygotowywanie zdrowego jedzenia nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Potrzebne są tylko zróżnicowane produkty, połączone we właściwych proporcjach. Potrawy powinny zawierać dużo złożonych węglowodanów, owoców i warzyw, odpowiednią ilość wysokiej jakości białka oraz chude mleko i produkty mleczne. Należy unikać pokarmów bogatych w nasycone tłuszcze, sól i cukier.

Upiecz idealny sernik
Sernik to ciasto, które smakuje każdemu. My podpowiemy jak zrobić taki najlepszy.

Warto jeść soję
Soja to jeden z najbardziej odżywczych produktów roślinnych i jedyna roślina strączkowa, która dostarcza kompletu niezbędnych aminokwasów.

Gdy potrzebujesz schudnąć spotkaj się ze specjalistą
Jeżeli już postanowimy zmienić swoje nawyki żywieniowe, zawsze na samym początku powinniśmy udać się do specjalisty (dietetyka, doradcy żywieniowego, lekarza specjalizującego się w leczeniu otyłości). Każdemu, kto chce schudnąć raz na zawsze lub zmienić swój styl życia, zalecamy opracowanie osobistej diety przez profesjonalnego dietetyka.

W trosce o zdrowie
Surowe mięso często zawiera bakterie, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe. Należy je przechowywać i przygotowywać we właściwy sposób. Kilka prostych zasad pozwoli uchronić się przed przykrymi niespodziankami.

Przetwory rybne
Konserwowanie w oliwie czy sosie własnym, wędzenie, marynowanie, solenie – istnieje wiele sposobów przetwarzania ryb, które dzięki nim zachowują wszystkie cenne składniki odżywcze, a do tego pozostają równie zdrowe i smaczne jak świeże.