Kategoria: Porady i inspiracje

Jak najlepiej wybrać mięso
Mięso jest ważnym elementem zdrowej, zrównoważonej diety. Zawiera mnóstwo białka, nie musimy zatem jeść go w dużych ilościach.

Owoce na talerzu. Granaty.
Starofrancuskie słowo pomegranate oznacza „jabłko z pestkami”, co jest adekwatną nazwą dla tego owocu wielkości jabłka, wypełnionego karmazynowymi nasionami.

Sarnina zdrowsza od wołowiny
Zawierająca więcej białka i mniej tłuszczu sarnina to najzdrowsze czerwone mięso.

Podstawowe wywary
Wywary łatwo się przygotowuje i można je przechowywać zamrożone, podzielone na porcje. Zawierają one cenne witaminy rozpuszczalne w wodzie. Oto przepisy na kilka podstawowych wywarów, które można dowolnie urozmaicać. Zioła i przyprawy dodane do wywaru zmienią jego smak.

Jak doprawiać i z czym łączyć warzywa
Dobrze przeprawione warzywa mogą być dodatkiem do mięsa albo zupełnie samodzielnym daniem.

Jak jeść więcej warzyw. 10 sposobów
Podstawą zdrowego żywienia jest jedzenie dużej ilości warzyw. Przyrządzanie potraw według przepisów z tej książki na pewno pomoże osiągnąć ten cel, ale przede wszystkim należy stosować sposoby podane poniżej.