Kategoria: Porady i inspiracje

Szczawik bulwiasty bez tajemnic
Szczawik można smażyć, piec lub gotować. Ma wyjątkowy smak, słodszy i jednocześnie bardziej cierpki niż ziemniak. Nie trzeba go obierać. Liście można po ugotowaniu zjeść jako warzywny dodatek do dania głównego.

Gromadzenie zapasów i ich przechowywanie
W obecnej sytuacji wszyscy potrzebujemy mieć w domach zapasy, ale nawet kiedy nie jest to niezbędne przechowywanie w spiżarni, lodówce i zamrażalniku produktów, których często używamy, ułatwia planowanie i przygotowywanie obiadów.

Robimy się coraz grubsi – kto jest temu winien?
Mówi się, że sami powinniśmy pilnować tego, aby jeść zdrowo i dużo się ruszać. Osoby z nadwagą często słyszą, że to wina ich słabej samokontroli jeśli chodzi o jedzenie. Czy to sprawiedliwe?

Rodzaje drobiu
Kurczaki i indyki pojawiają się na stołach w nieskończonej ilości kombinacji. Są doskonałym źródłem chudego białka, witamin oraz minerałów. Również gęsi i kaczki, ptaki o ciemniejszym, bardziej aromatycznym mięsie, mimo że zawierają więcej tłuszczu, mogą być składnikiem zdrowej diety.

Szpinak warzywny bez tajemnic
Szpinak w przeliczeniu na kalorie zawiera więcej substancji odżywczych niż jakiekolwiek inne pożywienie. Na surowo ma lekko słodki smak, więc doskonale sprawdza się w sałatkach. Po ugotowaniu smak robi się bardziej intensywny.

Pełne zboża
Pełne ziarna zbóż są niezbędne w zdrowej diecie i każdy bez wyjątków powinien spożywać je każdego dnia.