Kategoria: Porady i inspiracje
Wypieki bez drożdży
Określenie „wypieki bez drożdży” obejmuje pieczywo, do którego jako środka spulchniającego używa się nie drożdży, lecz proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.
Sosy do sałatek
Sosów należy używać dość oszczędnie. Najlepiej podawać je oddzielnie albo łączyć z sałatą dopiero przed podaniem na stół. Dzięki temu nie namoknie i będzie można zachować jej resztki do następnego posiłku.
Kiedy jemy więcej niż powinniśmy
Jest oczywiste, że na wzrost występowania otyłości oddziałują nie tylko geny i brak silnej woli. Czynniki te bowiem nie zmieniają się, a mimo to odsetek otyłych stale wzrasta. Powodem jest tzw. toksyczne otoczenie, które sprawia, że jemy nie dlatego, że jesteśmy głodni, lecz dlatego, że atakują nas bodźce zewnętrzne.
Jak najlepiej wybrać mięso
Mięso jest ważnym elementem zdrowej, zrównoważonej diety. Zawiera mnóstwo białka, nie musimy zatem jeść go w dużych ilościach.
Owoce na talerzu. Granaty.
Starofrancuskie słowo pomegranate oznacza „jabłko z pestkami”, co jest adekwatną nazwą dla tego owocu wielkości jabłka, wypełnionego karmazynowymi nasionami.
Sarnina zdrowsza od wołowiny
Zawierająca więcej białka i mniej tłuszczu sarnina to najzdrowsze czerwone mięso.
Podstawowe wywary
Wywary łatwo się przygotowuje i można je przechowywać zamrożone, podzielone na porcje. Zawierają one cenne witaminy rozpuszczalne w wodzie. Oto przepisy na kilka podstawowych wywarów, które można dowolnie urozmaicać. Zioła i przyprawy dodane do wywaru zmienią jego smak.
Jak doprawiać i z czym łączyć warzywa
Dobrze przeprawione warzywa mogą być dodatkiem do mięsa albo zupełnie samodzielnym daniem.
Jak jeść więcej warzyw. 10 sposobów
Podstawą zdrowego żywienia jest jedzenie dużej ilości warzyw. Przyrządzanie potraw według przepisów z tej książki na pewno pomoże osiągnąć ten cel, ale przede wszystkim należy stosować sposoby podane poniżej.
Zdrowe jedzenie. Żywieniowe ABC
Przygotowywanie zdrowego jedzenia nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Potrzebne są tylko zróżnicowane produkty, połączone we właściwych proporcjach. Potrawy powinny zawierać dużo złożonych węglowodanów, owoców i warzyw, odpowiednią ilość wysokiej jakości białka oraz chude mleko i produkty mleczne. Należy unikać pokarmów bogatych w nasycone tłuszcze, sól i cukier.