Kategoria: Porady i inspiracje
Kupowanie warzyw
W ostatnich latach zmieniły się sposoby zarówno uprawy warzyw, jak i ich sprzedaży. Kupowanie w supermarkecie nie jest już jedynym rozwiązaniem.
Chudnąć zaczynamy od głowy
Dlaczego „diety cud” sprzedają się, jak świeże bułeczki? Ponieważ, z jednej strony, zachęcani jesteśmy do nadmiernego spożycia i braku ruchu (co nieuchronnie prowadzi do otyłości), a z drugiej strony, gloryfikowana jest szczupła sylwetka – pisze w opracowaniu dr Iva Málková.
Owoce morza
O świeżych skorupiakach i mięczakach mówi się, że są prawdziwym smakiem morza. Ich mięso jest chude i dostarcza wielu ważnych pierwiastków, takich jak jod, potas, żelazo czy cynk.
Zagrożenia i korzyści płynące z jedzenia jagnięciny
Jagnięcina to wysokiej jakości pożywne mięso, bogate w łatwo przyswajalne minerały i witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminę B12.
Siemię lniane – źródło błonnika
Nasiona lnu, czyli tej samej rośliny, z której pozyskuje się włókna do wyrobu lnianego płótna; len jest surowcem o wszechstronnym zastosowaniu i wszystkie części tej rośliny są wykorzystywane.
Nadmiar dodatków
Weźmy do ręki dowolny produkt paczkowany, a na liście składników często znajdziemy dziwne nazwy substancji – od tych oznaczonych literą E i emulgatorów po siarczyny oraz azotyny. Czy wszystkie są potrzebne?


