Kategoria: Porady i inspiracje
Kolacja dla jednej osoby
Na całym świecie jest coraz więcej osób mieszkających samotnie, co oznacza, że wielu z nas gotuje tylko dla siebie. Ma to swoje zalety – możemy jeść, co i kiedy chcemy, nie licząc się ze zdaniem innych. Z drugiej jednak strony, często trudno zmotywować się do ugotowania pożywnego posiłku.
Szczawik bulwiasty bez tajemnic
Szczawik można smażyć, piec lub gotować. Ma wyjątkowy smak, słodszy i jednocześnie bardziej cierpki niż ziemniak. Nie trzeba go obierać. Liście można po ugotowaniu zjeść jako warzywny dodatek do dania głównego.
Gromadzenie zapasów i ich przechowywanie
W obecnej sytuacji wszyscy potrzebujemy mieć w domach zapasy, ale nawet kiedy nie jest to niezbędne przechowywanie w spiżarni, lodówce i zamrażalniku produktów, których często używamy, ułatwia planowanie i przygotowywanie obiadów.
Robimy się coraz grubsi – kto jest temu winien?
Mówi się, że sami powinniśmy pilnować tego, aby jeść zdrowo i dużo się ruszać. Osoby z nadwagą często słyszą, że to wina ich słabej samokontroli jeśli chodzi o jedzenie. Czy to sprawiedliwe?
Rodzaje drobiu
Kurczaki i indyki pojawiają się na stołach w nieskończonej ilości kombinacji. Są doskonałym źródłem chudego białka, witamin oraz minerałów. Również gęsi i kaczki, ptaki o ciemniejszym, bardziej aromatycznym mięsie, mimo że zawierają więcej tłuszczu, mogą być składnikiem zdrowej diety.
Szpinak warzywny bez tajemnic
Szpinak w przeliczeniu na kalorie zawiera więcej substancji odżywczych niż jakiekolwiek inne pożywienie. Na surowo ma lekko słodki smak, więc doskonale sprawdza się w sałatkach. Po ugotowaniu smak robi się bardziej intensywny.
Pełne zboża
Pełne ziarna zbóż są niezbędne w zdrowej diecie i każdy bez wyjątków powinien spożywać je każdego dnia.
Produkty na szybkie posiłki
Szybki, odżywczy posiłek można przygotować w ciągu zaledwie paru minut. Wystarczy wybrać odpowiednie, świeże produkty zgodnie z zaleceniem, by dieta była bogata w węglowodany złożone i witaminy. Nie powinna jednak dostarczać zbyt dużej ilości białek.
Kolacja jako główny posiłek dnia
Zwykle na przygotowanie kolacji poświęcamy najwięcej czasu, bez względu na to, czy jemy sami czy w gronie rodziny. Powinna być pożywnym, ale – z uwagi na zdrowie – nie najbardziej kalorycznym posiłkiem w ciągu dnia.
Brukiew bez tajemnic
Brukiew jest większa i bardziej krągła niż rzepa, z którą często się ją myli. Starszemu pokoleniu Polaków warzywo to kojarzy się zapewne z wojenną biedą i dlatego nie jest u nas popularne. Jest to duży okrągły korzeń o żółtym miąższu i silnym słodkawym smaku.