Kategoria: Porady i inspiracje

Ulubione dania na zdrową modłę
Chcąc odżywiać się zdrowo wcale nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych potraw, wystarczy trochę je zmodyfikować.

Podstawy przygotowywania niektórych produktów
Nie powinniśmy zniechęcać się do używania nieznanych nam warzyw tylko dlatego, że nie wiemy, jak je przyrządzić. Oto kilka podstawowych informacji.

Sprytne węglowodany
Nie dalej jak pokolenie wstecz lekarze, zaalarmowani wzrostem zachorowań na serce, zaczęli zalecać zmniejszenie spożycia tłuszczu na rzecz węglowodanów. Pogrubiały talie i nastała era cukrzycy typu 2.

Grzyby bez tajemnic
Na naszej planecie rosną tysiące gatunków grzybów. Wiele leśnych grzybów jest trujących, więc mogą je zbierać tylko osoby, które dobrze się na tym znają. Inni powinni grzyby kupować.

Owoce na talerzu. Gujawa
Gujawa, niewielki owoc pochodzący z południa Meksyku i Ameryki Środkowej, może mieć kształt okrągły, jajowaty lub gruszkowaty, natomiast kolor skórki od bladożółtego po żółtozielony.

Pyszny sposób na przeziębienie
Wszystkie rodzaje miodu mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne. Badania wskazują jednak, że najskuteczniejszym z nich jest miód manuka produkowany w Nowej Zelandii przez pszczoły zapylające rodzime dla tego obszaru krzewy manuka). To właśnie z niego wytwarza się miód medyczny, który stosowany jest w opatrunkach i bandażach przeznaczonych do opatrywania ran, oparzeń i odleżyn. Miód manuka używany jest również w leczeniu biegunki i wrzodów żołądka.