Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Owoce na talerzu. Gujawa

Owoce na talerzu. Gujawa

Gujawa, niewielki owoc pochodzący z południa Meksyku i Ameryki Środkowej, może mieć kształt okrągły, jajowaty lub gruszkowaty, natomiast kolor skórki od bladożółtego po żółtozielony.

Miąższ większości odmian jest mięsisty, intensywnie różowy. Dojrzała gujawa ma aromatyczny, piżmowy zapach i słodki smak, z nutą ananasa lub banana. Można kupić gujawę w puszce, suszoną i galaretkę z gujawy. Większość tych produktów zawiera mnóstwo cukru, dlatego lepiej kupować świeże owoce.

Korzyści dla zdrowia

Chroni przed nowotworami. W przeliczeniu na gramy gujawa zawiera prawie dwa razy więcej witaminy C niż pomarańcza – jedna średnia gujawa dostarcza 165 mg, a pomarańcza tylko 75 mg. Witamina C chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Osoby spożywające jedzenie bogate w witaminę C rzadziej chorują na różnego typu nowotwory, między innymi płuc, piersi i okrężnicy.

Zmniejsza ryzyko chorób serca. Jedna gujawa zawiera 256 mg potasu i 5 g błonnika, z czego większość w postaci pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika obniżającego stężenie cholesterolu we krwi. Przynosi ulgę w zaparciach. Obecny w gujawie błonnik wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.

Wspomaga odchudzanie. Jedna gujawa to około 45 kalorii, a zawarty w niej błonnik zapewnia uczucie sytości. Ponad połowę owocu wypełniają drobne, twarde nasiona, w przypadku niektórych odmian (na przykład Sweet White Indonesian) jadalne, choć większość osób je wyrzuca. Zjedzone nasiona to źródło dodatkowego błonnika i innych substancji odżywczych.

Zagrożenia dla zdrowia

Reakcje alergiczne. Do produkcji suszonej gujawy często stosuje się siarczyny, które mogą powodować napady astmy lub reakcje alergiczne u osób z nadwrażliwością na siarkę.

Jak jeść

• Usmażyć metodą stir-fry pokrojoną w plastry gujawę i czerwoną cebulę z piersiami kurczaka.
• Wrzucić pokrojoną na kawałki obraną gujawę do sałatki owocowej.
• Podawać cząstki gujawy z serem cheddar i pszennymi krakersami.

Jak kupować

• Świeże owoce gujawy najlepiej kupować od późnej jesieni do wczesnej zimy.
• Wybierać te jędrne, lecz nie twarde.
• Gujawa jest dojrzała, gdy pod naciskiem skórka lekko się poddaje.

Jak przechowywać

• Gujawa szybciej dojrzeje, jeśli włożymy ją do brązowej torebki papierowej wraz z bananem lub jabłkiem.

Fot. Shutterstock

4.2/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x