Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Owoce Na Talerzu. Grejpfruty

Owoce Na Talerzu. Grejpfruty

Połówka grejpfruta dostarcza ponad 45 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy C. Dostarcza również 175 mg potasu i 2 g błonnika.

Typowa porcja: 1/2 grejpfruta lub 3/4 szklanki soku

Minusy
Alergie
Afty
Interakcja z lekami

Plusy
Wysoki cholesterol
Nowotwory
Przybieranie na wadze
Stany zapalne

Korzyści dla zdrowia

Chronią przed wysokim stężeniem cholesterolu. Grejpfruty są bogate w pektyny, czyli rozpuszczalny błonnik pomagający obniżać stężenie cholesterolu we krwi.
Zmniejszają ryzyko nowotworów. Grejpfruty zawierają też substancje zapobiegające nowotworom. Na przykład, grejpfruty różowe i czerwone są bogatym źródłem likopenu – przeciwutleniacza, który prawdopodobnie zmniejsza ryzyko nowotworu prostaty. Stwierdzono, że spożywanie 10 porcji produktów bogatych w likopen tygodniowo wiąże się z obniżeniem ryzyka nowotworu prostaty o 50 procent. Do innych korzystnych dla zdrowia substancji roślinnych obecnych w grejpfrutach należą: kwas fenolowy spowalniający powstawanie wywołujących nowotwory nitrozamin; limonoidy, terpeny i monoterpeny, które stymulują produkcję enzymów pomagających zapobiegać nowotworom; bioflawonoidy blokujące działanie hormonów przyczyniających się do rozwoju guzów.
Wspomagają odchudzanie. Grejpfruty to cenny składnik rozsądnie zaplanowanej diety odchudzającej. Jedna porcja dostarcza niecałych 100 kalorii, a wysoka zawartość błonnika zaspokaja głód.
Łagodzą bóle towarzyszące stanom zapalnym. Niektóre osoby cierpiące na reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń i inne choroby zapalne twierdzą, że codzienne jedzenie grejpfrutów łagodzi objawy tych chorób. Jest to możliwe, ponieważ substancje roślinne blokują prostaglandyny – hormony, które mogą wywoływać stany zapalne.

Zagrożenia dla zdrowia

Reakcje alergiczne. U osób uczulonych na owoce cytrusowe często występuje również reakcja alergiczna na grejpfruty. Uczulenie może wywoływać sam owoc lub olejek obecny w skórce.
Afty. Osoby ze skłonnością do aft nie powinny jadać grejpfrutów ani innych owoców cytrusowych.

Jak jeść

• Podawać cząstki czerwonego grejpfruta polane miodem jako dodatek do grillowanego łososia.
• Przygotować warstwową sałatkę z grejpfruta, czerwonej cebuli i awokado pokrojonych w cienkie plasterki.
• Podzielić na cząstki i zjeść bez dodatków.

Jak kupować

• Wybierać jędrne grejpfruty, które wydają się ciężkie.
• Skórka wybieranych przez nas okazów powinna być jasna, niepoobijana i niepomarszczona i mieć intensywny kolor.

Jak przechowywać

• Grejpfruty można przechowywać w temperaturze pokojowej kilka dni. Dłużej przetrwają w lodówce w części przeznaczonej na warzywa.

Fot. Adobe Stock

5/5 - (1 vote)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x