Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Owoce na talerzu. Ananas

Owoce na talerzu. Ananas

Od dawna stosowane jako środek na bóle brzucha i zaparcia, ananasy zawierają również przeciwzapalne enzymy oraz dobroczynne związki, które zwiększają odporność, poprawiają strukturę kości i chronią przed chorobami układu krwionośnego.

Co zawiera

błonnik rozpuszczalny
Ananasy zawierają dużo pektyn i gum roślinnych, które mają właściwości obniżające cholesterol oraz wpływają na sprawne działanie jelit (1 szklanka pokrojonego świeżego ananasa zawiera 0,2 g rozpuszczalnego błonnika).

bromelina
Ten przeciwzapalny enzym występuje w ananasach w dużej ilości. Dzięki swojemu przeciwobrzękowemu oraz zmniejszającemu stan zapalny działaniu pomaga on kontrolować zapalenie oskrzeli, kaszel, zapalenie kości i stawów, reumatoidalne zapalenie stawów, żylaki, skręcenia i zwichnięcia. Wstępne badania wykazują, że dzięki przeciwzapalnym właściwościom bromelina może zmniejszać tworzące się zakrzepy krwi, przez co redukuje ryzyko udaru mózgu i zawału serca.

fitosterole
Te roślinne związki mogą obniżać stężenie cholesterolu oraz zmniejszać ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

kwas ferulowy
Ananasy są dobrym źródłem tego związku; może on zapobiegać tworzeniu substancji rakotwórczych.

mangan
Jest ważnym składnikiem kości (1 szklanka pokrojonego ananasa dostarcza 2,6 mg manganu, co stanowi 128 procent dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek).

witamina C
Świeży ananas jest dobrym źródłem witaminy C (24 mg na szklankę), która zwiększa odporność i sprzyja szybkiemu gojeniu się ran; zapobiega też chorobom serca i oczu.

Skorzystaj jak najwięcej

Aby zachować witaminę C, należy jeść ananasa na surowo. Natomiast rozpuszczalny błonnik w ananasach staje się dostępny dopiero po ugotowaniu.

Przepisy

Zrób salsę ananasową: posiekaj ananasa, paprykę i czerwoną cebulę. Wymieszaj z imbirem, miodem i sokiem z limonki. Podawaj z mięsem, drobiem lub rybą.

Użyj soku z ananasa zamiast octu winnego do sosów do sałatek.

Ugotuj ananasa w niesłodzonym soku ananasowym, aż zgęstnieje, i używaj jako bezcukrową pastę owocową.

Dodaj cienkie plastry ananasa i ostrą musztardę do kanapek z kurczakiem lub indykiem.

Zrób sos barbecue, zastępując połowę sosu pomidorowego posiekanym ananasem z sokiem ananasowym.

Zrób napój ananasowy: zmiksuj ananasa z maślanką lub jogurtem i odrobiną miodu.

Dla zdrowia

Wstępne badania wskazują, że bromelina może hamować biegunkę podróżnych poprzez zwalczanie bakterii Escherichia coli, w dużym stopniu odpowiedzialnej za tę chorobę. Naukowcy uważają, że bromelina może usuwać tę bakterię z receptorów znajdujących się w ściankach jelit.

Fot. Adobe Stock

4.2/5 - (8 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x