Kategoria: Owoce i warzywa w kuchni

Szczawik bulwiasty bez tajemnic
Szczawik można smażyć, piec lub gotować. Ma wyjątkowy smak, słodszy i jednocześnie bardziej cierpki niż ziemniak. Nie trzeba go obierać. Liście można po ugotowaniu zjeść jako warzywny dodatek do dania głównego.

Szpinak warzywny bez tajemnic
Szpinak w przeliczeniu na kalorie zawiera więcej substancji odżywczych niż jakiekolwiek inne pożywienie. Na surowo ma lekko słodki smak, więc doskonale sprawdza się w sałatkach. Po ugotowaniu smak robi się bardziej intensywny.

Brukiew bez tajemnic
Brukiew jest większa i bardziej krągła niż rzepa, z którą często się ją myli. Starszemu pokoleniu Polaków warzywo to kojarzy się zapewne z wojenną biedą i dlatego nie jest u nas popularne. Jest to duży okrągły korzeń o żółtym miąższu i silnym słodkawym smaku.

Letnie sałatki – świeże i zdrowe
Sałatki są wymarzonym daniem na lato: przygotowuje się je szybko i można je zabrać do pracy, na przyjęcie lub na piknik.

Rozmaitość zielonych warzyw
Większość z nas jada zaledwie kilka, wciąż tych samych zielonych warzyw. Warto spróbować czegoś nowego. Odkryjmy różnorodność soczystych listków, delikatnych pędów, kiełków, łodyżek i gałązek.

Owoce Na Talerzu. Brzoskwinie i nektarynki.
Pożywne brzoskwinie i nektarynki można spożywać na surowo, dodawać do sałatek owocowych albo potraw z mięsa i drobiu. Nadają się również do pieczenia, grillowania, smażenia na patelni grillowej lub gotowania we wrzątku – dzięki tym metodom obróbki powstają smaczne ciasta, placki i inne desery.