Kategoria: Owoce i warzywa w kuchni

Szybkie sposoby na sałatki
Jedzenie urozmaicone sałatkami jest bardziej kolorowe, zdrowe i dostarcza więcej składników odżywczych. Proponowane tu sałatki można zestawiać z mięsem lub rybą.

Cytryna sposobem na odporność
Kwaśna mina to niejedyny skutek przeżucia plasterka cytryny. Owoc cytryny zawiera wiele związków leczniczych, które podnoszą odporność, wzmacniają naczynia krwionośne i przyspieszają gojenie. Mogą też hamować zmiany w komórkach, które prowadzą do raka. Szklanka gorącej wody ze sporą ilością soku wyciśniętego z cytryny i łyżką miodu to doskonały eliksir na bolące gardło. Ten owoc jest też niezbędnym składnikiem wielu domowych syropów na kaszel i własnej roboty środków do pielęgnacji urody.

Chrzan – niezastąpiony w kuchni i w apteczce
Chrzan podajemy do ryby i kurczaka w galarecie oraz do wędlin, ale pewnie nigdy nie myślimy o nim jako o skutecznym leku na przeziębienie. Kiedy dotknie nas zakażenie dróg oddechowych, warto sięgnąć po tarty chrzan i przekonać się, jak doskonale ten wywołujący łzawienie oczu korzeń pomoże na zatkany nos.

Owoce na talerzu. Papaja
Pochodzącą z Ameryki Środkowej papaję obecnie uprawia się na całym świecie w regionach o klimacie zwrotnikowym. Zawiera bardzo dużo witaminy C oraz beta-karotenu – roślinnej postaci witaminy A.

Dynia bez tajemnic
Rodzina dyniowatych jest bardzo liczna. Należą do niej m.in. kabaczek, patisony, a także arbuz i melon. Wszystkie mają bardzo wysoką wartość odżywczą. Chronią przed chorobami serca, nowotworami, schorzeniami wzroku oraz depresją.

Owoce Na Talerzu. Daktyle
Palmy daktylowe należą do najstarszych drzew uprawianych przez człowieka. Te pustynne drzewa dają niezwykle dużo owoców – do dwustu daktyli w jednej kiści.