Kategoria: Owoce i warzywa w kuchni

Pięć porcji dziennie – owoce i warzywa
Zawierają mało tłuszczu, są pyszne i pełne wartości odżywczych. Owoce i warzywa powinny odgrywać główną rolę w naszej codziennej diecie. Każdy owoc i warzywo to inny zestaw witamin, minerałów oraz fitozwiązków, dlatego najlepiej jadać różne, aby skorzystać jak najwięcej.

Karczochy Bez Tajemnic
Karczochy to rośliny z rodziny astrowatych. Jadalną częścią są zielone główki karczochów, utworzone z ogromnego dna kwiatowego otoczonego liśćmi. Najlepszą częścią jest samo dno, zwane też sercem, ale je się również nasady liści.

Kalarepa bez tajemnic
Kalarepa ma bulwiastą łodygę i przypomina nieco w smaku inne warzywa z rodziny krzyżowych, takie jak kapusta i brukselka, a także rzodkiew. Jej jadalne liście zawierają dużo żelaza.