Kategoria: Owoce i warzywa w kuchni

Owoce – szybko i łatwo
Owoce to doskonałe przekąski i desery, mogą być podawane same lub z lodami, śmietanką, bitą śmietaną lub jogurtem. Oto kilka szybkich i łatwych sposobów ich przygotowywania.

Ogórki Bez Tajemnic
Ogórki mają chłodny, orzeźwiający smak i nie tracą wilgoci nawet w najbardziej suchych warunkach, dlatego można je zabierać w podróż zamiast termosa.

Farbowanie jajek warzywami
Dzięki produktom, które znajdziemy w kuchni i ogrodzie, możemy pokolorować wielkanocne pisanki.

Owoce Na Talerzu. Melony
Już sam zapach melonów sygnalizuje wielką moc odżywczą tych owoców. Wszystkie ich rodzaje – od kantalupy do arbuzów – mogą zapobiegać trądzikowi, chorobie wieńcowej, niektórym nowotworom, chorobom układu oddechowego oraz utracie wzroku.

Ziemniaki Bez Tajemnic
Aż trudno uwierzyć, że niegdyś uważano to popularne i zdrowe warzywo za roślinę trującą. Dziś na straganach i w supermarketach można kupić różne odmiany ziemniaka, w tym żółtą, czerwoną i białą.

Owoce Na Talerzu. Grejpfruty
Połówka grejpfruta dostarcza ponad 45 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy C. Dostarcza również 175 mg potasu i 2 g błonnika.