Kategoria: Owoce i warzywa w kuchni

Rzodkiew Bez Tajemnic
Rzodkiew kojarzy nam się z ostrym, pieprzowym smakiem i chrupkością, ale istnieje wiele jej rodzajów, które można przygotowywać na różne sposoby.

Rzepa Bez Tajemnic
Spokrewniona z kapustą rzepa ceniona jest zarówno za korzenie, jak i jadalne liście. To jedno z najstarszych warzyw. Skamieniałe rzepy znajdowano już w wykopaliskach neolitycznych, także w Biskupinie. W starożytnym Rzymie było to jedno z najważniejszych warzyw.

Okra Bez Tajemnic
Okra należy do tego samego botanicznego rodzaju, co kwiat doniczkowy – chińska róża. W Ameryce nazywa się ją gumbo i pod tą nazwą można ją znaleźć w jadłospisach wielu restauracji.

Warzywa i owoce kuchni śródziemnomorskiej
Nad Morzem Śródziemnym leży wiele krajów, między innymi Włochy, Francja, Grecja, Portugalia, Hiszpania, Turcja, Maroko, Egipt i Liban. Każdy jest inny, ma różnorodne zwyczaje i kulturę, ale łączy je jedno: dieta. Kuchnia śródziemnomorska, ukształtowana pod wpływem klimatu, gleby i morza, jest oparta na podstawowych składnikach i prostych sposobach gotowania.

Pory Bez Tajemnic
Pory mają łagodniejszy smak niż cebula i można z nich przyrządzić doskonałe potrawy warzywne towarzyszące głównemu daniu. Szkoda, że tak często używa się ich tylko po to, by dodać smaku zupom i potrawkom.

Owoce roślin warzywnych
Warzywa te dostarczają wielu wartości odżywczych, są też smaczne, mają często piękne kolory i bardzo różne kształty. To świetne składniki potraw. Można je smażyć błyskawicznie metodą stir-fry, gotować na parze, nadziewać, dusić lub piec na ruszcie, a zawsze będą pyszne.