Kategoria: Owoce i warzywa w kuchni

Warzywa. Techniki przygotowania
Najlepsze metody przygotowania warzyw, które pozwalają zachować ich smak i wartości odżywcze, to blanszowanie, gotowanie na parze, gotowanie w kuchence mikrofalowej i szybkie smażenie. Jest także wiele innych dobrych metod – takich jak pieczenie, zwykłe gotowanie, smażenie, duszenie i opiekanie.

Najzdrowsze ze zdrowych
Każdy z nas słyszał zapewne hasło: „Jedz pięć razy dziennie owoce i warzywa”. Okazuje się jednak, że specjaliści coraz częściej zalecają jeszcze większą ilość pokarmów roślinnych w naszej diecie.

Owoce na talerzu. Cytryny i limonki
Cytryną można dosmaczać najróżniejsze potrawy, od ryb po warzywa i herbatę. Słodzona, schłodzona, świeża lemoniada gasi pragnienie w upalne dni. Do tego cytryna i limonka zawierają bardzo dużo witaminy C.

Chrzan Bez Tajemnic
Chrzan należy do rośliny z rodziny krzyżowych. Jego korzenie są jadalne i mają ostry smak. Chrzanu nie jemy w całości tylko trzemy i dodajemy do potraw.

Sezon na sałaty i sałatki
Sałaty to zielone liście podawane z sosami. Służą pobudzeniu apetytu lub dopełniają danie główne, a niektóre stanowią samodzielny posiłek. Do sałatek należą surówki, sałatki ziemniaczane, sałatki z makaronem i sałatki z gotowanych warzyw.

Brokuły bez tajemnic
Brokuły są prawdziwymi strażnikami zdrowia, uważanymi za jedno z najbardziej pożywnych warzyw. Zawierają one mnóstwo witamin, błonnika i fitosubstancji, które pomagają zwalczać choroby.