Kategoria: Owoce i warzywa w kuchni

Cukinia bez tajemnic
Cukinia, patisony i kabaczek to dojrzewające latem odmiany botaniczne dyni zwyczajnej. Do Polski dotarły dopiero po II wojnie światowej. Najpierw zaczęto uprawiać kabaczki, potem patisony, a dopiero w latach siedemdziesiątych XX wieku cukinie.

Papryka bez tajemnic
Czerwone, żółte, fioletowe, pomarańczowe i zielone papryki rozjaśniają stragany i stoiska sklepów warzywnych. A wszystko zaczęło się od zwykłej, niepozornej, zielonej papryki.

Cykoria Podróżnik Bez Tajemnic
Cykoria podróżnik ma podługowate lub lancetowate, ząbkowane, zielone liście, czasami z środkowym nerwem. Cykoria o białych liściach zakończonych na żółto lub zielono, którą najczęściej spotyka się na naszych stołach, to cykoria bielona.

Banany w kuchni. Ciekawe pomysły
Kiedy się zdenerwujemy, warto zjeść banana. Owoce te zawierają witaminę B6 oraz niewielkie ilości tryptofanu, które pomagają się zrelaksować. Zapraszamy do nowego cyklu o praktycznym wykorzystaniu owoców i warzyw w kuchni.

Owoce Na Talerzu. Kokosy
Z orzecha kokosowego – pestki owocu palmy kokosowej porastającej głównie tropikalne wybrzeża – otrzymujemy wiele produktów.

Warzywny elementarz
Przyrządzane we właściwy sposób warzywa są smaczne, aromatyczne i dostarczają wielu wartości odżywczych. Należy je jadać, gdy są bardzo świeże, na surowo lub gotowane tak, aby traciły jak najmniej witamin.