Kategoria: Owoce i warzywa w kuchni
Szybkie sposoby na duszone owoce
Duszone owoce można podać ze śmietaną, lodami lub sosem waniliowym.
Owoce na talerzu. Kiwi
Ten włochaty, jajowaty owoc oprócz imponujących ilości witaminy C zawiera bogactwo fitosubstancji, które pobudzają układ odpornościowy oraz chronią przed pewnymi chorobami oczu, serca i nowotworami.
Kupowanie warzyw
W ostatnich latach zmieniły się sposoby zarówno uprawy warzyw, jak i ich sprzedaży. Kupowanie w supermarkecie nie jest już jedynym rozwiązaniem.
Brukselka bez tajemnic
Brukselka źle się kojarzy wielu osobom, ponieważ dawniej niemiłosiernie ją rozgotowywano. Wytrawni kucharze wiedzą jednak, że te miniaturowe kapustki są pyszne, jeśli odpowiednio się je przygotuje.
Kapusta bez tajemnic
Obecnie, kiedy już więcej wiadomo o zdrowotnych właściwościach niegdyś niedocenianej kapusty, cieszy się ona statusem megagwiazdy wśród warzyw. Do wyboru mamy wiele rodzajów.
Owoce na talerzu. Rabarbar.
Jedzmy łodygi rabarbaru, a jego liście wykorzystujmy jako dobry, naturalny pestycyd do przydomowego ogródka.
Nasiona strączkowe
Ze względu na wysoką zawartość białka, nasiona strączkowe są ważnym pożywieniem. Pochodzą z roślin strączkowych, w których strąkach powstają jadalne nasiona nadające się do suszenia.
Pasternak bez tajemnic
Pasternak jest spokrewniony z marchwią, lecz pozbawiony pomarańczowego koloru i beta-karotenu. Ma za to specyficzny, przyjemny smak, a ponadto jest bogaty w błonnik i substancje odżywcze.
Świeże warzywa i owoce naturalne zdrowie
Najmniej przetworzona żywność – warzywa i owoce – okazuje się również najlepsza dla zdrowia. Mamy do wyboru wiele wyśmienitych smaków. Musimy po prostu z nich korzystać i jeść codziennie jak najwięcej.
Szczawik bulwiasty bez tajemnic
Szczawik można smażyć, piec lub gotować. Ma wyjątkowy smak, słodszy i jednocześnie bardziej cierpki niż ziemniak. Nie trzeba go obierać. Liście można po ugotowaniu zjeść jako warzywny dodatek do dania głównego.