Dobrze zaopatrzona kuchnia to podstawa. Chcąc przygotować na obiad kurczaka powinniśmy mieć w niej kilka pomocnych narzędzi.
Nóż do filetowania
Powinien być bardzo ostry i sprężysty, żeby łatwo było odkrawać nim mięso od kości wzdłuż ich konturów.
Pipeta
Łatwiejsza do użycia niż łyżka. Można zasysać nią soki, jakie wydzielą się podczas pieczenia, i polewać nimi poszczególne partie mięsa.
Termometr do mięsa
Niezastąpiony przyrząd kuchenny wielkości wiecznego pióra. Ostrze termometru łatwo wchodzi w pieczone mięso. Temperaturę można odczytać już po 5–10 sekundach.
Tłuczek do mięsa
Może być drewniany lub metalowy (łatwiejszy do utrzymania w czystości). Większość tłuczków ma dwie strony: płaską i żłobkowaną (służącą do zmiękczania mięsa). Mięso kurczaka należy zawsze ubijać płaską stroną.
Nożyce do mięsa
Zrobione ze stali nierdzewnej. Mają krótkie, ostre ostrza, którymi z łatwością można przeciąć kości.
Brytfanna
Duża, głęboka forma do pieczenia (o wymiarach 27 x 38 cm) może pomieścić dużego kurczaka z farszem oraz warzywa. Nie radzimy używać jednorazowych foremek aluminiowych, ponieważ mogą się wygiąć podczas wyjmowania z piekarnika, a wtedy łatwo się poparzyć.
Kratka do pieczenia w kształcie litery V
Pieczony na niej kurczak nie jest zanurzony w tłustych sokach, jakie z niego wypływają, w związku z czym ładnie się rumieni i ma chrupiącą skórkę.
Fot. Adobe Stock