Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Narzędzia kuchenne przydatne do przygotowania kurczaka

Narzędzia kuchenne przydatne do przygotowania kurczaka

Dobrze zaopatrzona kuchnia to podstawa. Chcąc przygotować na obiad kurczaka powinniśmy mieć w niej kilka pomocnych narzędzi.

Nóż do filetowania

Powinien być bardzo ostry i sprężysty, żeby łatwo było odkrawać nim mięso od kości wzdłuż ich konturów.

Pipeta

Łatwiejsza do użycia niż łyżka. Można zasysać nią soki, jakie wydzielą się podczas pieczenia, i polewać nimi poszczególne partie mięsa.

Termometr do mięsa

Niezastąpiony przyrząd kuchenny wielkości wiecznego pióra. Ostrze termometru łatwo wchodzi w pieczone mięso. Temperaturę można odczytać już po 5–10 sekundach.

Tłuczek do mięsa

Może być drewniany lub metalowy (łatwiejszy do utrzymania w czystości). Większość tłuczków ma dwie strony: płaską i żłobkowaną (służącą do zmiękczania mięsa). Mięso kurczaka należy zawsze ubijać płaską stroną.

Nożyce do mięsa

Zrobione ze stali nierdzewnej. Mają krótkie, ostre ostrza, którymi z łatwością można przeciąć kości.

Brytfanna

Duża, głęboka forma do pieczenia (o wymiarach 27 x 38 cm) może pomieścić dużego kurczaka z farszem oraz warzywa. Nie radzimy używać jednorazowych foremek aluminiowych, ponieważ mogą się wygiąć podczas wyjmowania z piekarnika, a wtedy łatwo się poparzyć.

Kratka do pieczenia w kształcie litery V

Pieczony na niej kurczak nie jest zanurzony w tłustych sokach, jakie z niego wypływają, w związku z czym ładnie się rumieni i ma chrupiącą skórkę.

Fot. Adobe Stock

4/5 - (5 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x