Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Mała ilość tłuszczu jest niezbędna

Mała ilość tłuszczu jest niezbędna

Dieta całkowicie pozbawiona tłuszczu mogłaby nas dosłownie zabić. Oto cztery podstawowe funkcje tłuszczu obecnego w pożywieniu.

• Tłuszcz dodaje energii, a gdy zostanie zmagazynowany w organizmie, pomaga regulować temperaturę ciała.

• Tłuszcz osłania i chroni ważne organy, jest niezbędnym składnikiem błon komórkowych.

• Organizm potrzebuje tłuszczu do wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witaminy A, D, E i K oraz innych substancji odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach.

• Tłuszcz odgrywa rolę w regulowaniu poziomu hormonów i substancji, które pomagają kontrolować podstawowe procesy, takie jak metabolizm.

Fot. Shutterstock

4.7/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x