Kategoria: Kuchenne abc

Sposoby gotowania w kuchni śródziemnomorskiej
O wartości odżywczej i smaku potraw kuchni śródziemnomorskiej decydują nie tylko składniki, lecz także sposoby gotowania. Królują w niej sezonowe dania przyrządzone prosto i szybko. Mięso i warzywa często są gotowane we własnym sosie. Wiele potraw jest duszonych, grillowanych i pieczonych. W rezultacie mają świeży i pełny smak, którego nie przyćmiewają ciężkie śmietanowe ani maślane sosy.

Metody grillowania
Grillowaniem nazywają niektórzy wrzucenie kiełbaski czy kaszanki na ruszt i doprowadzenie jej do stanu zwęglenia. Okazuje się jednak, że na grillu możemy przyrządzać różne produkty i to na najróżniejsze sposoby.

Zasady mrożenia i rozmrażania ryb
Kiedy kupujemy rybę, zawsze powinniśmy zapytać sprzedawcę, czy nie była ona wcześniej mrożona.

Jedno danie na kilka sposobów – ratatuja
Ratatuja – klasyczne danie z duszonych warzyw – to doskonały dodatek do mięsa, kurczaka czy ryby.

Oszczędzaj czas i osiągaj jak najwięcej korzyści
Szybko przygotowywane i krótko gotowane owoce oraz warzywa są najzdrowsze, ponieważ zachowują większość substancji odżywczych.

Znakomite marynaty
Marynaty nie tylko nadają mięsu smak, lecz również powodują jego zmiękczenie.