Kategoria: Kuchenne abc

Domowe ciasto z okruchów
Ciasto z okruchów to najprostszy sposób na szybki spód do tarty z owocami. Wystarczy paczka ciastek żeby wyczarować pyszny placek.

Narzędzia i odmierzanie składników. Tabela
Ile to łyżka? A ile to łyżeczka? Jeśli zależy nam na tym, aby zawsze osiągać w kuchni doskonałe rezultaty, musi my precyzyjnie odmierzać składniki. Na ogół robimy to szklankami i zwykłymi łyżkami czy łyżeczkami, ale można również posługiwać się specjalnymi miarkami do płynów i produktów sypkich. Oto praktyczne porady, jak możemy poradzić sobie z właściwym odmierzaniem składników.

Zupy gotowe
Nawet do gotowej zupy możemy dodać warzywa (mrożone świetnie się do tego nadają) żeby wzbogacić ją w błonnik i dodatkowe substancje odżywcze.

Sałatkowe przybory i narzędzia
Nóż, deska, durszlak, duże sito i salaterka – to podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Wystarczy ono, żeby przygotować proste sałatki. Ale jeśli często przyrządzasz sałatki i chcesz, aby w salaterce za każdym razem znalazło się coś innego, przydadzą ci się bardziej specjalistyczne narzędzia kuchenne.

Jak korzystać z zamrażalnika
Zamrażalnik to bardzo ważny sprzęt dla zabieganego kucharza. Można tu przechowywać nie tylko mięso czy warzywa, ale także masło, mleko, pieczywo i wiele innych pokarmów. Dzięki zamrażalnikowi możemy wykorzystać okazje w sklepach, gotować większe porcje na później, a także przechowywać owoce i warzywa sezonowe lub z własnej uprawy.

Jak przygotować składniki do sałatki
Sałaty, warzywa, owoce i zioła są jednymi z najważniejszych składników sałatek. Pamiętajmy, że lepiej samemu umyć i pokroić składniki, niż używać kupionych w sklepie, pokrojonych i zapakowanych warzyw. Nie trzeba być specjalistą, aby przygotować sałatkę. Warto jednak znać parę sposobów, które mogą ułatwić pracę.