Kategoria: Kuchenne abc

Przygotowanie mięsa z kurczaka
Poniżej zamieszczamy kilka praktycznych rad, jak przygotować i przyprawić kurczaka przed gotowaniem.

Zasady zdrowego gotowania
Jak uniknąć zatrucia pokarmowego? W bardzo prosty sposób. Wystarczy stosować się do kilku ważny zasad podczas przygotowania posiłku.

Jogurt – uzdrawiający pokarm
Jogurt to nie tylko idealny dodatek do wielu dań, ale także prawdziwie zdrowa dawka energii, białka i wapnia.

Zapasy przechowywane w lodówce
Lodówka jest pierwszym miejscem, do którego zaglądamy w poszukiwaniu szybkiej przekąski. Dobrze się w niej przechowują produkty mleczne oraz świeże warzywa, owoce i jajka.

Jak przyrządzać mięso
Pieczenie w piekarniku lub opiekaczu oraz duszenie to tradycyjne metody obróbki cieplnej mięsa. Coraz częściej dorównuje im popularnością smażenie na patelni grillowej, pieczenie na grillu i smażenie metodą stir-fry. Wymagają niewielkiej ilości tłuszczu oraz są szybkie w przygotowaniu, czyli wymarzone na dzisiejsze czasy.

Podstawowe metody gotowania kurczaka
Metody gotowania dzieli się na mokre (gotowanie, duszenie i smażenie) oraz suche (pieczenie, grillowanie i opiekanie). Stir-fry jest metodą pośrednią.