Kategoria: Kuchenne abc
Sosy do makaronu
Makaron można łączyć niemal ze wszystkimi produktami. Świetnie smakuje zarówno z owocami morza, jak i z najzwyklejszymi ziołami czy warzywami. Można podawać makaron z sosami pochodzącymi z kuchni różnych krajów.
Dzikie ptactwo
W Polsce żyje wiele gatunków dzikich ptaków. Część z nich podlega ochronie, ale część tych ptaków to gatunki łowne, o smacznym i zdrowym mięsie.
Najlepsze domowej roboty
Gotowanie nie musi być skomplikowane – nie są nam potrzebne umiejętności szefa kuchni. Najważniejsze, żeby nauczyć się, jak łączyć podstawowe, dobre składniki, tak aby powstały smaczne, zbilansowane posiłki. Na pewno będą zdrowsze od produktów wysokoprzetworzonych.
Udane zakupy
Gdy zapraszamy gości na przyjęcie, potrzebujemy czegoś do zjedzenia na wieczór albo robimy zapasy na cały tydzień, kupujmy produkty najlepszej jakości, na jaką możemy sobie pozwolić.
Jak często jadać ryby i owoce morza
Ryby i owoce morza to skarbnica składników odżywczych wpływających korzystnie na zdrowie, dlatego możemy jadać je często. Na ich jakość wpływa jednak zanieczyszczenie środowiska i nadmierny połów. Należy upewnić się, że kupujemy ryby, które pochodzą ze źródeł bezpiecznych dla środowiska i z niezanieczyszczonych wód.
Doskonałe desery na co dzień
Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, kupny mus czekoladowy czy sernik to zły wybór. Typowa ich porcja z supermarketu to około połowy zalecanej maksymalnej dawki dziennej nasyconych kwasów tłuszczowych. Warto więc spróbować szybkich i łatwych zdrowych deserów domowej roboty.
Jak najlepiej wykorzystać zdrowe produkty
Chcemy, żeby domowe jedzenie było jak najsmaczniejsze i jak najzdrowsze. Oto kilka sposobów, które pozwolą to osiągnąć.
Jak gotować ryby i owoce morza
Ryby i owoce morza są łatwe i szybkie do przygotowania. Najlepiej smakują przyrządzane tradycyjnymi, zdrowymi sposobami: gotowane we wrzątku lub na parze czy opiekane na…
Morskie warzywa – jedz na zdrowie
Pod względem wartości odżywczych morskie rośliny są niezrównane: zawierają białka, węglowodany, ważne witaminy i minerały, a przy tym są niemal całkiem pozbawione tłuszczu.
Boczek i szynka na polskich stołach
Tradycyjnie wieprzowinę pekluje się częściej niż jakikolwiek inny rodzaj mięsa, aby otrzymać produkt, które będzie przydatny do spożycia przez o wiele dłuższy czas i nadal będzie dostarczać białka, minerałów i witamin. W ten sposób w różnych krajach powstały rozmaite produkty, takie jak gotowana szynka, boczek i pancetta, peklowane szynki surowe i wiele innych.