Kategoria: Kuchenne abc

Przechowywanie zapasów w zamrażalniku
Potrawy warto przygotowywać w większej ilości, dzielić na porcje i część z nich zamrażać, aby zaoszczędzić czas w przyszłości.

Kupowanie jedzenia
Supermarkety mogą być miejscem zdradliwym. Tutaj wystawa z tortami, tam promocja na czekoladki. A wszędzie tuczące i słone posiłki gotowe oraz przesłodzone płatki zbożowe. Właściciele sklepów spożywczych starają się, abyśmy kupowali pod wpływem impulsu, a my się bronimy. Naszym celem powinno być kupowanie zdrowej i smacznej żywności w odpowiednich ilościach, po dobrej cenie i bez ulegania otaczającym nas pokusom.

Warzywa Na Kuchennym Stole
Ważne jest nie tylko w jaki sposób uprawiano warzywa, ale także jak będziemy je przechowywać i przetwarzać. Gotując je w niewłaściwy sposób, możemy zniszczyć wiele zawartych w nich zdrowych substancji.

Zioła i przyprawy. Przewodnik
Przedstawiamy najważniejsze cechy popularnych ziół i przypraw a także praktyczne sposoby na ich stosowanie w kuchni.

Przechowywanie czekolady
Czekoladę i kakao w proszku najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu, do którego nie dochodzą intensywne zapachy.

Kawa i herbata w świątecznej odsłonie
Do zrobienia dobrej kawy lub herbaty wystarczy dzbanek, świeża zimna woda i świeża kawa albo herbata. Wystarczy tylko trochę więcej wysiłku żeby przygotować ich świąteczne wersje.