Kategoria: Kuchenne abc
Jak przyrządzić mięso z królika
Zaliczany do mięsa białego królik dostarcza chudego białka. Należy do najlepszych źródeł witaminy B12. Jest również dobrym źródłem witaminy B3 (niacyny) oraz B6 (pirydoksyny). Zawiera dużo żelaza i cynku oraz fosfor.
Dlaczego warto gotować samemu
Dania gotowe są prawie zawsze gorsze od tych domowej roboty.
Pieczywo w zdrowej diecie
Liczące sobie około 30 tysięcy lat pieczywo to najstarsze i najlepiej znane nam pożywienie – jest podstawowym produktem w codziennej diecie.
Noże i krojenie. Wszystko, co chcielibyście o tym wiedzieć
W każdej dobrze wyposażonej kuchni niezbędny jest podstawowy zestaw noży. Oto podstawowy zestaw informacji o narzędziach pracy kucharza, a także praktyczne porady co do skutecznego krojenia wymagających owoców i warzyw.
Kuchenne urządzenia
Pracę w kuchni ułatwi kilka podstawowych urządzeń i przyborów. Aby przygotowywanie warzyw stało się prostsze, warto kupić przynajmniej niektóre z przedstawionych poniżej artykułów.
Łosoś najlepszym źródłem kwasów omega-3
Większość łososi w supermarketach pochodzi z hodowli. Jeśli zależy nam na dzikim łososiu, wybierzmy łososia pacyficznego.
Gotując, oszczędzamy pieniądze i czas
Jeśli nie gotujemy regularnie, zmiana nawyków często wydaje się bardzo trudna. Zgromadzenie wszystkich składników niezbędnych do przygotowania danej potrawy może zniechęcać ze względu na koszty, zwłaszcza w przypadku osób, które mieszkają same lub tylko we dwójkę.
Mniejsza ilość tłuszczu w daniach z kurczakiem
Chociaż mięso z kurczaka nie należy do tych najtłustszych, to i tak zawiera tłuszcz, który nie jest zdrowy.
Szybkie sposoby na pożywną zupę
Niektóre zupy są same w sobie pełnowartościowym posiłkiem. Do innych warto dodać trochę białka, węglowodanów lub czegoś świeżego i zielonego.
Mięso i drób
Na całym świecie jadamy coraz więcej mięsa, często pochodzącego z intensywnych hodowli, które mają zaspokoić nasze rosnące apetyty. W krajach uprzemysłowionych tygodniowo spożywa się średnio 1,5 kg na głowę, natomiast w krajach rozwijających się tylko 0,6 kg. Najczęściej jedzonym mięsem jest wieprzowina, a następnie drób, wołowina i jagnięcina.