Kategoria: Kuchenne abc

Wybór bezpiecznych produktów morskich
Doniesienia o toksyczności rozmaitych produktów zagroziły reputacji ryb jako zdrowej żywności. Owoce morza to jedno z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 w przyrodzie, lecz niektóre organizmy morskie zawierają duże ilości rtęci oraz innych szkodliwych substancji. Czy warto więc ryzykować jedzenie ryb?

Jak przygotować warzywa
Nie rezygnuj z przyrządzania mniej znanych warzyw tylko dlatego, że nie wiesz, jak je przygotować. To najczęściej bardzo proste. A oto kilka cennych wskazówek.

Szybkie sposoby na stek
Stek to porcja w sam raz dla jednej osoby lub dla dwojga. Na steki z patelni najlepiej nadaje się rostbef, antrykot i polędwica. Podawaj je z proponowanymi przez nas sosami i purée ziemniaczanym lub chrupiącym pieczywem.

Pizza, pizza!
Nikt nie jest w stanie oprzeć się kawałkowi gorącej świeżej pizzy. Szybko się ją przyrządza, a można nią nakarmić większą liczbę osób.

Warto pić herbatę
Jedna czy dwie filiżanki herbaty mają działanie przeciwutleniające porównywalne z pięcioma porcjami owoców i warzyw.

Wykorzystując resztki, oszczędzamy czas
Zamiast wyrzucać resztki, które zostały z obiadu, zastanówmy się jakie danie możemy jeszcze z nich przygotować.