Kategoria: Kuchenne abc

Jak gotować szybciej? Pyszny posiłek w kilka chwil
Nie tylko osoby, które mają mnóstwo wolnego czasu, mogą się cieszyć gotowaniem i prowadzić urozmaiconą kuchnią. Mnóstw potraw można przygotować w ciągu pół godziny ze świeżych, zdrowych składników oraz z zapasów, które powinny się znajdować w dobrze zaopatrzonej spiżarni.

Jedzenie dostępne od ręki
Nawyki żywieniowe zmieniają się. Coraz częściej odżywiamy się niezdrowo – podjadamy, chwytamy byle co w pośpiechu i odwiedzamy fast foody – zamiast przygotowywać większość posiłków w domu. Nie wpływa to korzystnie na nasze zdrowie.

Ryż, kasze i zboża
Ryż i kasze z różnych zbóż wchodzą w skład wielu klasycznych potraw. Można je podawać z warzywami, fasolą, mięsem i rybami. Są pożywne, zdrowe i niedrogie.

Na dobry początek dnia
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno zawierać błonnik, białko, węglowodany złożone, witaminy i minerały, abyśmy czuli się najedzeni aż do lunchu.

Nawadnianie organizmu
Każdego dnia powinniśmy spożywać wystarczająco dużo płynów, aby odpowiednio nawodnić organizm. Pewna część niezbędnej ilości płynów pochodzi z jedzenia, zwłaszcza z owoców i warzyw, lecz większość to woda.

Świąteczny deser. Ptysie i eklerki
Ptysie i eklerki to puszyste ciastka z ciasta parzonego, które otrzymuje się przez zaparzenie mąki wrzątkiem z tłuszczem, a następnie stopniowe dodawanie jajek.