Kategoria: Kuchenne abc
Zupy – idealne pierwsze danie
Zupy są daniem uniwersalnym. Lekki wywar lub krem z warzyw to doskonałe pierwsze danie. Treściwa zupa fasolowa lub rosół z kurczaka, z kawałkami mięsa i warzywami, stanowią pełnowartościowy posiłek.
Jak należy robić zapasy w spiżarni
W sklepach można już kupić wiele gotowych produktów w puszkach czy słoikach, bardzo przydatnych w kuchni zapracowanego kucharza. Można z nich skomponować smaczny, wartościowy posiłek, zwłaszcza jeśli się połączy je ze świeżym mięsem czy warzywami.
Zacznij dzień od płatków owsianych
Owies – w jego małych nasionkach znajdują się składniki ważne dla zdrowia. Pomimo to w niektórych krajach uważano owies za pośledniejszy gatunek zboża, nadający się tylko dla koni, gdyż nie można było upiec z niego chleba.
Zdrowe gotowanie – kilka rad
Jeśli chcesz zacząć zdrowiej się odżywiać nie musisz od razu rozpisywać diety na cały miesiąc i wyrzucać wszystkiego co znajduje się w twojej lodówce. Zacznij od małych kroków.
Dolej wina do ulubionych potraw
Wino zawiera nie tylko alkohol, ale też przeciwutleniacze, zwłaszcza flawonoidy, które odgrywają ogromną rolę w profilaktyce antynowotworowej.
Odchudzanie przepisów
Rady zamieszczone poniżej pomogą ci przygotowywać ulubione posiłki bez obawy, że będą zbyt kaloryczne. Przekonaj się, jak niewiele trzeba, by jedzenie było znacznie zdrowsze.
Idealne przyprawy do drobiu
Potrawy z drobiu i dzikiego ptactwa są często urozmaicone, gdyż można je doprawiać rozmaitymi przyprawami.
Ryby na twoim stole
Nie ma nic lepszego i zdrowsze niż dobrze przyrządzona, świeża ryba. Kiedy jednak nie mamy możliwości takiej kupić zawsze można zdecydować się na mrożoną.
Metody obróbki cieplnej poszczególnych części kurczaka
Mięso kurczaka można gotować różnymi metodami, jednak nie wszystkie jego części mogą być przygotowywane w ten sam sposób.
Doceń to, co zostanie
Z resztek, które zostały po obiedzie można upichcić zupełnie nowe potrawy.