Kategoria: Kuchenne abc
Sałatkowe przybory i narzędzia
Nóż, deska, durszlak, duże sito i salaterka – to podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Wystarczy ono, żeby przygotować proste sałatki. Ale jeśli często przyrządzasz sałatki i chcesz, aby w salaterce za każdym razem znalazło się coś innego, przydadzą ci się bardziej specjalistyczne narzędzia kuchenne.
Jak korzystać z zamrażalnika
Zamrażalnik to bardzo ważny sprzęt dla zabieganego kucharza. Można tu przechowywać nie tylko mięso czy warzywa, ale także masło, mleko, pieczywo i wiele innych pokarmów. Dzięki zamrażalnikowi możemy wykorzystać okazje w sklepach, gotować większe porcje na później, a także przechowywać owoce i warzywa sezonowe lub z własnej uprawy.
Jak przygotować składniki do sałatki
Sałaty, warzywa, owoce i zioła są jednymi z najważniejszych składników sałatek. Pamiętajmy, że lepiej samemu umyć i pokroić składniki, niż używać kupionych w sklepie, pokrojonych i zapakowanych warzyw. Nie trzeba być specjalistą, aby przygotować sałatkę. Warto jednak znać parę sposobów, które mogą ułatwić pracę.
Ostatni szlif potrawy
Lżejsze zalewy cieszą się większym powodzeniem niż sycące, ciężkie sosy. Tradycyjne zagęszczanie zup i dań jednogarnkowych śmietaną wychodzi dziś z mody. Jest wiele produktów o niskiej zawartości tłuszczu, które mogą podnieść smak potrawy tuż przed podaniem.
Gotowanie niskotłuszczowe
Potrawy kuchni śródziemnomorskiej pobudzają zmysły kuszącymi aromatami, żywymi kolorami i intensywnym smakiem. Ich sekretem jest świeżość i prostota.
Dobrze zaopatrzona spiżarnia
Czasami w trakcie przyrządzania jakiejś potrawy przekonujemy się, że brakuje nam ważnego składnika. To bardzo kłopotliwe. Dlatego należy zaopatrzyć się w podane poniżej, niezbędne produkty, żeby w każdej chwili móc szybko podać na stół niewymagający zachodu posiłek.
Szybkie i łatwe gotowanie. Praktyczne porady
Warunkiem koniecznym szybkiego i zdrowego gotowania jest kupowanie właściwych składników. Warto wiedzieć, które produkty z puszek lub mrożonki przyspieszą gotowanie, a nie wpłyną na smak i jakość dania. Kuchnia powinna być dobrze zaopatrzona, bo dzięki temu zaoszczędzimy mnóstwo czasu na planowaniu i przygotowaniach.
Przybory przydatne w kuchni
Ostre noże, mikser oraz blender zaoszczędzą nam wiele czasu i wysiłku podczas przygotowywania posiłków. Im lepszej będą jakości, tym dłużej będą nam służyły. Warto przechowywać je zawsze w tym samym miejscu, aby uniknąć przetrząsania szuflad, gdy będziemy ich potrzebować.
Jak kupować kurczaka?
Wiele osób, które prowadzą domową kuchnię, chętnie przyrządza mięso kurczaka, ponieważ ma ono wspaniały smak i strukturę, można je szybko przygotować na różne sposoby, a poza tym jest stosunkowo tanie i – po oczyszczeniu ze skóry i tłuszczu – chude.
Pyszna zupa sposobem na przeziębienie
Rosół jest znany w większości kuchni świata, a przez wiele z nich traktowany jest również jako naturalny środek leczniczy. Mojżesz Majmonides, wielki średniowieczny rabin, medyk i filozof, zalecał w napisanej w XII w. rozprawie rosół jako środek na schorzenia dróg oddechowych. Właściwości lecznicze tej zupy były jednak znane już wiele stuleci wcześniej.