Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Kolacja dla jednej osoby

Kolacja dla jednej osoby

Na całym świecie jest coraz więcej osób mieszkających samotnie, co oznacza, że wielu z nas gotuje tylko dla siebie. Ma to swoje zalety – możemy jeść, co i kiedy chcemy, nie licząc się ze zdaniem innych. Z drugiej jednak strony, często trudno zmotywować się do ugotowania pożywnego posiłku.

Czasami mamy też do czynienia z trudnościami natury praktycznej. Większość przepisów przeznaczona jest dla czterech osób, dlatego trzeba proporcjonalnie zmniejszać ilość składników, ale można też przechować to, co zostanie na następny dzień w lodówce lub zamrozić. Warto też poszukać blogów i książek kulinarnych specjalizujących się w przepisach dla tak zwanych singli. Wiele supermarketów oferuje dziś pojedyncze, paczkowane porcje mięsa i ryb oraz gotowe posiłki i zupy dla jednej osoby. Lepiej jednak kupować świeże produkty na kilogramy, ponieważ wtedy sami decydujemy, ile zjemy. Oto kilka prostych i pysznych pomysłów na dania główne i desery dla jednej osoby:

Grillowane kotlety jagnięce z baba ganoush – przekroić bakłażana wzdłuż na pół, skropić oliwą z oliwek, oprószyć czarnym pieprzem i upiec. Wydrążyć miąższ i rozgnieść z łyżeczką pasty tahini, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z połowy cytryny. Ugrillować dwa kotlety jagnięce na rozgrzanym grillu, skropić sokiem z pozostałej połówki cytryny i podawać. Ewentualne resztki baba ganoush nadają się na smaczny lunch z dodatkiem opieczonego chlebka pitta.

Pieczony filet z pstrąga z młodymi ziemniakami – wrzucić drobne młode ziemniaki do naczynia żaroodpornego z odrobiną oliwy z oliwek i piec 15–20 minut. Dodać pomidorki koktajlowe cherry, karczochy oraz fi let z pstrąga i piec jeszcze 15 minut. Posypać porwanymi listkami bazylii, skropić octem balsamicznym i podawać.

Pieczone figi – ułożyć świeże figi w małym naczyniu żaroodpornym, z wierzchu naciąć na krzyż i skropić miodem. Gdy będą już prawie gotowe, oprószyć pokruszonym herbatnikiem amaretto.

Fot. Shutterstock

5/5 - (1 vote)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x