Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Jedzenie, wspaniałe jedzenie!

Jedzenie, wspaniałe jedzenie!

Jedzenie może sprawiać ogromną przyjemność, lecz jego podstawowa rola jest o wiele ważniejsza. To nasze paliwo zapewniające dobre samopoczucie i siłę. Nigdy dotąd w historii wybór pożywienia nie miał tak dużego wpływu na ludzkie zdrowie.

Żyjemy w świecie, który oferuje nadmiar żywności. Otacza nas ona nie tylko fizycznie w postaci uginających się pod towarem półek sklepowych czy wszechobecnych fast foodów. Zewsząd atakują reklamy produktów spożywczych, a liczne telewizyjne programy kulinarne pobudzają apetyt i wyobraźnię. Czy jesteśmy głodni czy nie, prawie zawsze znajdziemy w zasięgu wzroku jakąś kuszącą przekąskę. To istny raj dla smakoszy. Czy na pewno? Gdyby najważniejszy był dostatek i dostępność, bylibyśmy zdrowsi niż kiedykolwiek w dziejach, jednak coraz więcej śmiertelnie groźnych chorób wiąże się z otyłością i nieodpowiednią dietą. Wybór tego, co należy jeść, staje się coraz bardziej skomplikowany.
Niegdyś wszystkie produkty mleczne były świeże, a warzywa i owoce występowały tylko sezonowo i zbierano je w pobliskich sadach. Obecnie coraz większa część płodów rolnych pochodzi z importu. Nowoczesne metody konserwowania i chłodzenia pozwalają dłużej przechowywać żywność oraz transportować ją nawet do bardzo odległych miejsc.

Niezdrowa „zdrowa” żywność

Możemy dziś raczyć się truskawkami przez okrągły rok. Trzeba jednak pamiętać, że większość owoców i warzyw pojawiających się w sklepach poza sezonem jest wcześniej przywożona z daleka i zapewne pryskana. Na rynku jest też dużo tak zwanej zdrowej żywności, na przykład płatki śniadaniowe. Reklamy przekonują nas, że pełno w nich owoców i zbóż oraz wszelkich cennych składników. Brytyjska organizacja konsumencka przebadała w 2012 roku płatki śniadaniowe 50 producentów – okazało się, że 32 produkty zawierały zbyt dużo cukru. Pewne płatki dla dzieci zawierały aż 37 procent cukru.
Półki supermarketów zapełniają dziś towary, o których nasi dziadkowie nigdy nie słyszeli. Atrakcyjne opakowanie i reklama przekonują, że ten czy tamten produkt warto zjeść. Za często jednak kuszące pyszności zawierają nadmierną ilości soli, cukru czy tłuszczu, a zaledwie odrobinę potrzebnych składników odżywczych. Jak mamy wybierać produkty, które nie tylko dobrze wyglądają, ale też dobrze smakują, a przede wszystkim korzystnie wpływają na zdrowie? Wiedza na temat tego, co jemy na co dzień, daje możliwość przetrwania w XXI wieku.

Dlaczego to takie ważne

Jedzenie stanowi podstawę dobrego zdrowia, lecz – jak piszemy w części 2. – oprócz tego, że utrzymuje nas przy życiu, czasami bezpośrednio przyczynia się do powstania chorób, które mogą to życie skrócić. U podłoża chorób sercowo-naczyniowych i wielu rodzajów nowotworów leży otyłość, a wszystkie dowody wskazują na to, że nieprawidłowa dieta jest główną przyczyną epidemii otyłości w ostatnich latach.
Coraz więcej osób wybiera produkty przetworzone zamiast świeżych. Chociaż w większości krajów obowiązują ścisłe przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności dla zdrowia – „bezpieczna” niekoniecznie oznacza „zdrowa” czy „pożywna”. Zbyt często pożywienie to tylko przemysłowy produkt otrzymywany przy zastosowaniu metod i składników, które dają jak największe zyski producentom; rzadko liczy się przy tym zdrowie konsumenta. Nie rozchorujemy się po nich dlatego, że są spleśniałe lub zawierają bakterie chorobotwórcze, lecz – jak udowodnił reżyser filmu Super Size Me – zaledwie miesiąc odżywiania się fast foodami drastycznie odbija się na zdrowiu zarówno fizycznym jak i psychicznym.
Przetwarzanie żywności to nie jedyny problem. Intensywna hodowla zwierząt na skalę przemysłową nie najlepiej nam służy. Mięso zwierząt hodowanych w naturalnym środowisku jest nie tylko smaczniejsze, ale i bardziej pożywne. Jak donosi Compassion in World Farming – międzynarodowa organizacja działająca na rzecz poprawy dobrostanu zwierząt hodowlanych – wołowina od krów hodowanych w lepszych warunkach dostarcza do 700 procent więcej beta-karotenu niż uzyskiwana z intensywnej hodowli przemysłowej. Kolejny przykład: jajka od kur z wolnego wybiegu zawierają według niektórych źródeł do 100 procent więcej witaminy E i 280 procent więcej beta-karotenu w porównaniu z jajkami od kur z chowu klatkowego (zwanego też bateryjnym). Owoce i warzywa uprawiane lokalnie prawdopodobnie będą zawierać mniej pestycydów, a więcej witamin niż produkty transportowane z drugiego końca świata.

Jak się przeciwstawić

A teraz dobra wiadomość: można odżywiać się wysokogatunkowymi, pożywnymi, zdrowymi oraz smacznymi produktami w rozsądnej cenie. Istnieją wyśmienite produkty, które dodają energii, podnoszą odporność, zwalczają choroby, wzmacniają kości, odżywiają mózg i przedłużają życie.
Najważniejsze kwestie to:
• Oprzeć się reklamom i wybierać najzdrowsze i najsmaczniejsze produkty (zdrowsza żywność zazwyczaj smakuje najlepiej).
• Potencjalnie szkodliwe produkty wyeliminować lub ograniczyć.
• Wzbogacać codzienne posiłki, tak aby dostarczały odpowiednich ilości niezbędnych substancji odżywczych.
• Poznać najmocniejsze i najsłabsze strony wielu produktów spożywanych na co dzień; co kupować, co gotować.
Rewolucja żywieniowa powoli nabiera tempa. Głos konsumenta może być nadzwyczaj skuteczny. Jeśli coraz więcej mieszkańców Zachodu zacznie domagać się lepszej żywności, przemysł spożywczy będzie musiał zareagować. Najlepsze supermarkety i najwięksi producenci już biorą owe wymagania pod uwagę.

Fot. Adobe Stock

5/5 - (2 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x