Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Jak najlepiej wykorzystać zdrowe produkty

Jak najlepiej wykorzystać zdrowe produkty

Chcemy, żeby domowe jedzenie było jak najsmaczniejsze i jak najzdrowsze. Oto kilka sposobów, które pozwolą to osiągnąć.

1 Aby dania traciły jak najmniej witamin rozpuszczalnych w wodzie, warzywa należy gotować na parze zamiast w wodzie albo piec – do pieczenia nadają się na przykład: marchewka, pasternak, cebula, papryka i dynia; pokrojone warzywa można też krótko podsmażyć metodą stir-fry na odrobinie oleju z dodatkiem wody czy sosu.

2 Ryby najlepiej piec owinięte folią, przygotowywać w kuchence mikrofalowej lub gotować na parze, aby zachowały wilgotność, naturalny smak i wartości odżywcze.

3 Mięso i drób należy piec lub grillować i, gdy tylko to możliwe, wykorzystywać soki powstałe podczas obróbki do sporządzenia sosu. Przydatny może okazać się niedrogi dzbanek do oddzielania tłuszczu, z dzióbkiem wychodzącym z samego spodu, dzięki któremu łatwo zbierzemy tłuszcz z otrzymanego w czasie pieczenia sosu.

4 Aby zmniejszyć ilość tłuszczu w pieczonym mięsie, zwłaszcza w tłustszych częściach, takich jak łopatka jagnięca czy wieprzowa, najlepiej piec je na kratce nad brytfanną, aby tłuszcz spływał.

Fot. Adobe Stock

5/5 - (1 vote)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x