Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Jak jeść więcej warzyw. 10 sposobów

Jak jeść więcej warzyw. 10 sposobów

Podstawą zdrowego żywienia jest jedzenie dużej ilości warzyw. Przyrządzanie potraw według przepisów z tej książki na pewno pomoże osiągnąć ten cel, ale przede wszystkim należy stosować sposoby podane poniżej.

1) Podawaj na surowo
Wraz z daniami na kolację stawiaj na stole półmisek z pokrojonymi warzywami. Najlepsze będą chrupkie i świeże w smaku: marchewka, seler naciowy, ogórek, zielona papryka i pomidory. Można je podać z dipem lub sosem winegret.

2) Rób z nich sałatki
Z garści sałaty, kilku pomidorków cherry, ogórka lub jabłka w kilka chwil można przygotować smaczną sałatkę na początek kolacji.

3) Piecz warzywa
Pod wpływem pieczenia smak wielu jarzyn staje się bardziej wyrazisty. Zimą najlepiej wybierać ziemniaki i warzywa
korzeniowe, takie jak pasternak, brukiew i buraki. Latem lepsze będą pieczarki, cukinia, pomidory, papryka i cebula. Większe należy pokroić na kawałki równej wielkości, wymieszać z olejem, octem i przyprawami, a następnie włożyć do brytfanny i piec około 30 minut w średniej temperaturze.

4) Przecieraj warzywne zupy
Z ziemniaków, marchewki, dyni, kalafiora czy brokułów (i innych gotowanych warzyw, także pozostałych z poprzedniego dnia) można ugotować sycącą zupę o kremowej konsystencji.

5) Smaż jarzyny na patelni
Do smażenia najlepiej wybrać dwa lub trzy rodzaje warzyw i pokroić na kawałki wielkości kęsa. Należy rozgrzać mocno patelnię lub wok, wlać odrobinę oleju, a gdy będzie gorący, wrzucić warzywa. Smażyć, mieszając, aż będą gotowe. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem lub sosem sojowym i olejem sezamowym. Wymieszać i od razu podawać.

6) Rób z nich sosy
Można je przyrządzać z jednego rodzaju warzyw, na przykład z pomidorów, cebuli, papryki czy grzybów, albo z kilku różnych.

7) Dodawaj je do omletów
Nadaje się do nich większość warzyw. Doskonale sprawdzą się: cebula, papryka, pomidory, pieczarki i ziemniaki. Poza nimi warto dodać sera.

8) I do mielonego mięsa
Aby podkreślić smak i podnieść wartość odżywczą mielonego mięsa do burgerów lub sosu bolognese można przed gotowaniem dodać do niego nie więcej niż 150 g startych lub drobno pokrojonych surowych warzyw: marchewki, cukinii, papryki, szpinaku, cebuli lub pieczarek.

9) Używaj ich do farszu
Drobno pokrojona papryka lub cebula włożona do roladek z wieprzowiny, wołowiny lub kurczaka poprawi ich smak.

10) Urozmaicaj przepisy
Do sosu do lazanii można dodać posiekany gotowany szpinak. Warto też zmniejszyć ilość mięsa na korzyść większej zawartości warzyw w zupach, gulaszach czy zapiekankach.

Fot. Shutterstock

Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x