Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Dobrze wyposażona kuchnia

Dobrze wyposażona kuchnia

Nie potrzebujemy bogatego wyposażenia kuchni, by móc gotować szybko i łatwo. Bardzo specjalistyczne sprzęty mogą być pomocne, ale jeśli rzadko ich używamy, zabierają tylko miejsce w szafkach i na blatach. Poniżej zamieszczamy listę wyposażenia, które ułatwi pracę w kuchni.

W szafkach
• Patelnia teflonowa o grubym dnie, z pokrywką, najlepiej z żaroodporną rączką, by można ją było wstawić do opiekacza.
• Wok teflonowy z pokrywką lub głęboka patelnia.
• Trzy rondle o grubym dnie (mały, średni i bardzo duży), z pokrywkami. Kupujmy najdroższe rondle, na jakie nas stać. Rondle ze stali nierdzewnej o aluminiowym dnie, które doskonale przewodzi ciepło, będą nam służyć przez wiele lat.
• Żeliwna patelnia grillowa.
• Żeliwna brytfanna. Można ją postawić na palnik lub wstawić do piekarnika, a nawet podać w niej potrawę na stół. Takie brytfanny są dość drogie, ale starczają na całe życie.
• Składana wkładka do gotowania na parze, rondel do gotowania na parze lub bambusowy koszyk, które można ustawić na rondlu z wrzątkiem.
• Druciana kratka do studzenia.
• Metalowe sitko i stojący cedzak.
• Tarki (uniwersalna ze stali nierdzewnej i obrotowa do sera).
• Komplet misek – estetycznych misek można używać nie tylko do mieszania składników, ale i jako salaterek.
• Wirówka do sałaty.
• Dzbanek z podziałką.
• Wyciskacz do cytrusów.
• Ręczny robot kuchenny, do bicia śmietany i piany z białek oraz ucierania sosów i wyrabiania ciast, a także przyrządzania kremowego purée ziemniaczanego.
• Naczynie żaroodporne do zapiekanek.

Na półkach
• Waga kuchenna. Elektroniczne wagi cyfrowe są bardzo dokładne. Funkcja „dodaj” pozwala zważyć wszystkie składniki mieszane w jednej misce. Można też skorzystać z funkcji tarowania. Równie dokładne są tradycyjne wagi szalkowe z odważnikami. Konwencjonalne wagi kuchenne należy wyzerować przed ważeniem. Odczytywanie wyniku jest nieco utrudnione, szczególnie w przypadku mniejszych wartości. Wagę należy trzymać pod ręką, więc jeśli zamierzamy kupić nową, warto pomyśleć o takiej, którą można zamontować na ścianie nad blatem. Dzięki temu zaoszczędzimy trochę miejsca na blacie.

Na blacie
• Solniczka i młynek do pieprzu.
• Blok na noże z różnymi ostrymi nożami, włącznie z długim, ząbkowanym nożem do chleba, średnim nożem kucharskim (o ostrzu długości około 18 cm) do siekania i krojenia na plasterki mięsa i warzyw oraz małym nożem kucharskim (o ostrzu długości około 7,5 cm) do obierania owoców i warzyw. Dzięki nożom wysokiej jakości przygotowywanie żywności jest prostsze, szybsze i bezpieczniejsze – większość skaleczeń zdarza się w sytuacji, gdy próbujemy coś przekroić tępym nożem. Najlepsze są ostrza ze stali nierdzewnej o stalowej rączce. Nadają się one do mycia w zmywakach i nie rdzewieją. Wysokiej jakości noże będą nam służyć wiele lat, więc należy potraktować ich zakup jako inwestycję.
• Deski do krojenia – warto zaopatrzyć się w deski o różnych kolorach – osobne do produktów surowych i przetworzonych oraz małą do ziół. Najlepsze są deski plastikowe, ponieważ najłatwiej utrzymać je w czystości.
• Rolka papierowych ręczników. Nie potrzebujemy bogatego wyposażenia kuchni, by móc gotować szybko i łatwo. Bardzo specjalistyczne sprzęty mogą być pomocne, ale jeśli rzadko ich używamy, zabierają tylko miejsce w szafkach i na blatach.

W górnej szufladzie
• Obieraczka do warzyw.
• Wyciskacz do czosnku.
• Otwieracz do puszek.
• Ostre nożyce kuchenne.
• Komplet łyżeczek do odmierzania.
• Korkociąg.
• Metalowe szpadki do szaszłyków i sprawdzania,
czy mięso lub ciasto jest dobrze upieczone.
• Wałek do ciasta.
• Osełka do ostrzenia noży.
• Nóż do pizzy.

W dużym pojemniku (obok kuchenki)
• Duże łyżki, drewniane i żaroodporne plastikowe.
• Duża metalowa łyżka i chochla.
• Duża łyżka cedzakowa.
• Tłuczek do ziemniaków.
• Łopatka do ryb z długą rączką.
• Plastikowe łopatki.
• Szczypce – przydatne do przewracania potraw na patelni, blasze lub ruszcie opiekacza. W szufladzie piekarnika lub szafce kuchennej
• Brytfanna.
• Blacha do pieczenia. Najlepsze są grube, aluminiowe, które nie będą się odkształcać i wyginać, wykończone odporną na zarysowanie warstwą antyprzywierającą.
• Blaszane formy do pieczenia.
• Formy do pieczenia mufinek.

Zamontowane na ścianie
• Ręczny blender. Można go użyć do szybkiego zmiksowania zupy oraz zlikwidowania grudek w sosach, bez potrzeby przelewania do miksera. Najlepiej wybrać taki, który można zamontować na ścianie, by móc łatwo po niego sięgnąć.

Inny sprzęt
• Szybkowar. Nie jest już tak popularny jak dawnej, choć bardzo skraca czas gotowania, co jest bardzo istotne w przypadku twardszych kawałków mięsa oraz drobiu, zup, wywarów, warzyw korzeniowych i warzyw strączkowych. Nie ma sensu gotować w szybkowarze potraw wymagających krótkiej obróbki, takich jak ryby, owoce i zielone warzywa.
• Robot kuchenny. Urządzenie to ułatwia wiele bardzo pracochłonnych czynności. Można za jego pomocą siekać, mieszać, ucierać na purée, szatkować i trzeć, wyrabiać ciasto. Najlepiej używać do tarcia sera, siekania orzechów, tarcia bułki, mieszania kremowych sosów, dressingów i dipów oraz ucierania zup. Robot kuchenny najlepiej postawić na blacie, w zasięgu ręki.
• Mikser. Świetnie nadaje się do przecierania zup i sosów oraz przyrządzania koktajli mlecznych. Można nim też zetrzeć bułkę lub zemleć orzechy. Jeśli mamy już robot ręczny lub kuchenny, mikser może okazać się niepotrzebny.
• Młynek elektryczny. Można go użyć do mielenia nie tylko ziaren kawy, lecz również orzechów i suszonej bułki. Szczególnie przydatny do przyrządzania dań wegetariańskich.

Sprzęt specjalistyczny
Maszynki do makaronów, maszyny do pieczenia chleba i maszynki do lodów będą nam dobrze służyć, jeśli lubimy wyrabiać te produkty. Jeśli nie, zagracą tylko kuchnię i będą zbierać kurz.

Fot. Adobe Stock

5/5 - (1 vote)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x