Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Dobroczynne działanie herbaty

Dobroczynne działanie herbaty

Herbata to najpopularniejszy na świecie napój bezalkoholowy oraz jedno z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy w przyrodzie (bogatsze nawet od owoców i warzyw).

ZAWARTOŚĆ

flawonoidy (przeciwutleniacze), zwłaszcza katechiny
taniny
witamina K (tylko w zielonej herbacie)

Co pijemy

Herbata czarna i zielona oraz inne, pośrednie odmiany to liście rośliny Camellia sinensis. Aby powstała herbata czarna, są one suszone i poddawane fermentacji we własnych enzymach; herbata zielona jest niefermentowana. Zbiera się zwykle najdrobniejsze liście z najmłodszych pędów oraz nierozwinięte pączki liściowe. Herbata zawiera przeciwutleniacze z grupy flawonoidów i jest szczególnie bogata w katechiny, którym głównie zawdzięcza swoje dobroczynne działanie.

Właściwości lecznicze

Przeciwutleniacze z herbaty zmniejszają ryzyko chorób serca, udaru mózgu i raka. Zapobiegają chorobom serca, gdyż spowalniają utlenianie „złego” cholesterolu LDL i tworzenie się zakrzepów. U osób pijących jedną, dwie filiżanki herbaty dziennie ryzyko zwężenia tętnic jest mniejsze o 46 proc. niż u osób niepijących jej wcale. Przeciwutleniacze chronią również przed uszkodzeniem DNA, co mogłoby doprowadzić do zrakowacenia komórek. Jedna z najbardziej aktywnych katechin, epigalokatechina (EGCG), blokuje enzym niezbędny komórkom rakowym do rozwoju. Choć czarna herbata może barwić zęby, zawarte w niej taniny i fluorek chronią je przed próchnicą.

Dla zdrowia

Czarną herbatę parzymy co najmniej 5 minut, żeby uwolnić maksymalną ilość katechin. Należy ją pić między posiłkami, gdyż taniny zakłócają wchłanianie żelaza z pożywienia.

Ile wypić

Dwie do pięciu filiżanek dziennie.

Jak kupować

Najświeższe herbaty można zwykle kupić w sklepie, gdzie często dowozi się towar. Nie róbmy zapasów na dłużej niż miesiąc. Najlepiej przechowywać herbatę w szczelnym szklanym pojemniku, w chłodnym suchym miejscu, gdyż trzymanie w lodówce lub zamrażarce niszczy herbaciany aromat. Herbata zielona ma mniej teiny (kofeiny) niż czarna.

Trzy dobre pomysły

1) Aby łatwo wyjąć torebki z dzbanka herbaty, przywiązujemy je do patyczka, który kładziemy tak, żeby saszetki zwisały. Po zaparzeniu herbaty podnosimy patyczek.

2) Do gotującej się wody na kaszę wrzucamy torebkę zielonej herbaty. Gotujemy 3 minuty, po czym wyjmujemy i wsypujemy kaszę.

3) Sałaty i duszone warzywa posypujemy liśćmi białej lub zielonej herbaty. Można je także dodawać do zup i gulaszy drobiowych lub rybnych.

Fot. Adobe Stock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x