Kategoria: Łatwe dania
Skrzydełka brzoskwiniowe
Skrzydełka brzoskwiniowe są łatwe w wykonaniu i wyjątkowo smaczne. Świetnie się nadają na kolację dla dwojga.
Opiekane tofu
Marynowane „steki” z tofu można podawać na gorąco, w temperaturze pokojowej lub na zimno. Jedna porcja głównego dania powinna się składać z dwóch kawałków, natomiast na porcję przystawki wystarczy jeden. Danie to można też podać jako przystawkę lub zakąskę.
Tostady z fasolą i innymi warzywami
Warzywa dostarczają błonnika, który dobrze wpływa na układ trawienny i pomaga zmniejszyć stężenie cholesterolu we krwi.
Steki z szynki z ananasem i mango
To zdrowe danie doskonale nadaje się na kolację dla dzieci. Wystarczy wstawić na krótko do opiekacza okrojone z tłuszczu steki z szynki, nałożyć na wierzch krążki ananasa i polać czatnejem z mango.
Placuszki
Wspaniale nadają się na szybką przekąskę. Żeby prezentowały się szczególnie ładnie, usmaż malutkie placuszki, na jeden kęs.
Pieczone warzywa korzeniowe
Pasternak i marchew są ze sobą spokrewnione, lecz choć oba warzywa zawierają dużo błonnika, pod względem odżywczym znacznie się różnią. Marchew jest wyjątkowo bogata w beta-karoten, natomiast pasternak w potas. Pieczone z imbirem i cynamonem nabierają wspaniałego smaku.
Biała zupa chili
Jeśli nigdy jeszcze nie jedliście białej zupy chili to najwyższy czas to zmienić. Jest pyszna i łatwa w wykonaniu.
Racuchy z jagodami
Racuchy możemy przyrządzić z innymi świeżymi lub mrożonymi owocami, na przykład z bananami lub duszonymi jabłkami i gruszkami.
Kurczak w migdałach z sosem pomarańczowo-musztardowym
Piersi usmażone w panierce z bułki tartej, migdałów i natki pietruszki, a następnie upieczone, wyglądają wyjątkowo smakowicie.
Lemon curd
Ten pyszny sos cytrynowy wykorzystacie do ciasta lub jako dodatek do naleśników czy gofrów.