Kategoria: Łatwe dania
Omlet
Przygotowanie omletu jest proste. Najlepszy efekt uzyskamy dzięki bardzo świeżym jajkom. Jeśli gotujemy dla dwóch osób, lepiej zrobić dwa oddzielne omlety niż jeden duży – mniejsze łatwiej się smaży i przekłada.
Zupa warzywna z soczewicą
Ta zdrowa zupa ma wiele odmian i można dodać do niej wszystkie warzywa, jakie mamy w spiżarni. Zamiast soczewicy można użyć cieciorki lub ulubionej fasoli z puszki.
Pudding Yorkshire
Ten pudding jest idealnym dodatkiem do mięsnych potraw i z powodzeniem może zastąpić ziemniaki albo pieczywo.
Małpie ciasto z niespodzianką
Małpie ciasto, albo inaczej małpi chlebek to bardzo prosty do przygotowania deser, który zrobi spore wrażenie.
Cranachan
Ten tradycyjny smakołyk szkocki przyrządza się szybko i prosto, a pożywne zestawienie śmietanki, serka naturalnego, kaszki owsianej i świeżych owoców tworzy wspaniały deser na specjalne okazje.
Chili z białą fasolą i pomidorami
Błonnik zawarty w fasoli, witaminy C i E obecne w pomidorach, witamina C, która jest w marchewce, a także witaminy C, B6 oraz kwas foliowy ukryte w papryce pomogą wzmocnić odporność, zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i miażdżycę.
Salsa z grillowanych pomidorów i papryki
Czerwona i żółta papryka zajmują pierwsze miejsca na liście najbogatszych źródeł witaminy C.
Świąteczny eggnog
Eggnog to pyszny napój, który w wersji dla dorosłych możecie na świąteczne przyjęcie przygotować z rumem albo brandy.
Pizza z pomidorami
Pizza może wspaniale smakować, nawet jeśli do jej przygotowania używa się prostych dodatków, jak pomidory i ser mozzarella. Gotowe ciasto na pizzę umożliwia podanie jej na stół zaledwie w pół godziny.
Nachos z serem i kiełbasą
W tym przepisie zamiast kiełbasy można użyć 350 g mielonego mięsa indyka, danie będzie delikatniejsze.