Kategoria: Łatwe dania
Grzanki z pieczarkami i tymiankiem
Warto je przyrządzić, kiedy brakuje nam czasu, a chcemy szybko przygotować pożywną przekąskę. Wspaniały zapach pieczarek wzmacnia smażenie ich z czosnkiem, ziołami oraz śmietaną. Doskonale smakują też na grzankach posmarowanych serkiem z ziołami.
Muffinki z malinami i migdałami
Warto użyć wypieków, takich jak te pyszne muffinki, pełne przeciwutleniaczy (zadziwiająco bogatym ich źródłem są migdały), aby wprowadzić do diety nieco mleka sojowego. Można nim zastępować mleko krowie w tych samych proporcjach.
Ryba na sposób orientalny
Gotowanie na parze jest jedną z najzdrowszych metod przygotowywania warzyw i ryb o niskiej zawartości tłuszczu, bo dzięki niej tracą najmniej witamin.
Kurczak w pieprzu z sosem śmietanowym z brandy
Piersi kurczaka obtoczone w pieprzu są bardzo pikantne, ale sos śmietanowy aromatyzowany brandy łagodzi ich ostry smak.
Sałatka z tuńczyka i białej fasoli
Sosy do sałatek wcale nie muszą być tłuste, by doskonale smakowały. Podstawą tego pysznego sosu winegret jest bogaty w witaminy sok pomidorowy.
Toskańska zupa fasolowa
Wyśmienita kuchnia regionu Toskanii charakteryzuje się różnorodnością świeżych, zdrowych składników oraz prostymi sposobami przyrządzania potraw. Proponowana przez nas zupa fasolowa jest tego dobrym przykładem.
Zupa kalafiorowa z serem gruy`ere
Porcja tej pysznej zupy zaspokoi dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C.
Kurczak pieczony z pomidorami
Orzechy brazylijskie są wyjątkowo bogate w selen, pierwiastek śladowy będący przeciwutleniaczem. Dodają one chrupkiej konsystencji i własności odżywczych panierce, w której obtoczone są piersi. Dodatkowo panierka ta zawiera kiełki pszenicy, wyjątkowo bogate w witaminę E i kwas foliowy.
Sałatka z grejpfrutów i krewetek
Grejpfrut nadaje się nie tylko na śniadanie. Tej sałatce dodaje mnóstwo przeciwutleniaczy, a jego sok tworzy pyszny sos winegret.
Kotleciki z mielonego indyka z bagietką
Kotleciki będą jeszcze lepsze kiedy dodasz do mięsa nieco posiekanej natki pietruszki lub kolendry.