Kategoria: Łatwe dania
Minestrone
Minestrone to według Włochów królowa wszystkich zup – jarzynowa. Każdy region Italii ma swój podstawowy przepis, ale zapewne każda gospodyni gotuje ją na swój sposób. To doskonała potrawa dla osób dbających o linię.
Pieczarki sauté
Błyskawicznie przygotujesz pyszny dodatek do dań mięsnych jeśli tylko masz w domu niewielką nawet ilość pieczarek.
Pieczone warzywa marynowane
Potrawę tę można przyrządzić z innych, podobnych warzyw. Cukinię można zastąpić patisonem, a połowę marchewki pasternakiem lub młodymi ziemniakami. To doskonały dodatek do mięs i drobiu.
Bruschetta z pieczonymi karczochami i papryką
Tosty z karczochami i salami przyrządza się błyskawicznie z kromek ciabatty, smarując je tapenadą, której zawdzięczają wyrazisty aromat oliwek, oliwy i czosnku.
Mrożony jogurt porzeczkowy z miętowym pesto
Mrożony jogurt z owocami jest świetną alternatywą dla lodów w upalne dni.
Chowder z ziemniaków i boczku
Wystarczy kilka produktów, które zazwyczaj mamy pod ręką, aby szybko przygotować pożywną kolację. Z cebuli, ziemniaków, pietruszki, boczku oraz mleka można ugotować sycącą zupę. Jeśli dodamy szpinak, będzie ona również bogata w witaminy. Najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem.


