Kategoria: Łatwe dania
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy nabierze pikantnego smaku, jeśli połowę pomidorów zastąpi się sosem salsa.
Doskonałe placki ziemniaczane
Ten prosty przepis sprawi, że placki ziemniaczane zawsze będą udane. Łącząc je z musem jabłkowym otrzymasz niepowtarzalny smak.
Filety z kurczaka w chrupiącej panierce
Kurczak będzie bardziej wyrazisty w smaku, jeśli do bułki tartej dodamy startego parmezanu lub posiekanych świeżych ziół, takich jak natka pietruszki, tymianek czy rozmaryn.
Jajka po benedyktyńsku
Do jajek po benedyktyńsku zwykle używa się szynki i sosu na bazie masła. Ta wersja jest lżejsza, lecz równie smaczna. Sos holenderski z jogurtu i szczypiorku doskonale smakuje z jajkami w koszulkach i szynką parmeńską.
Zupa „rajski ogród”
Rozmaite warzywa ugotowane w soku pomidorowym i wywarze tworzą prostą, sycącą zupę o wyśmienitym smaku. W przepisie wykorzystujemy również mrożone warzywa, takie jak brokuły, fasolka szparagowa i groszek. Mrożonki skracają czas przygotowania potrawy, a są równie wartościowe jak świeże warzywa.
Sałata z kremowym sosem czosnkowym
Nie trzeba rezygnować z kremowych sosów do sałatek. Jogurt, bogaty w dobroczynne szczepy bakterii, stanowi bazę tego sosu, doprawionego czosnkiem, bazylią i octem balsamicznym.
Pikantne filety z pstrąga
Pstrąga z tego przepisu można zastąpić inną rybą, najistotniejsza jest pyszna marynata.
Pieczony łosoś z zielonymi warzywami
Piri piri jest przyprawą portugalską z chili – należy używać jej z dużą ostrożnością, gdyż jest bardzo ostra!
Kurczak nadziewany gruszką, orzechami włoskimi i serem pleśniowym
Piersi kurczaka można upiec na blasze do pieczenia, należy tylko najpierw dobrze ją rozgrzać.
Sałatka z kurczakiem i makaronem
Zamiast makaronu ryżowego można do sałatki dodać makaron hokkien, oszczędzi nam to trochę czasu, bo nie trzeba go gotować.