Kategoria: Łatwe dania
Bulion grzybowy z ziołowymi grzankami z ciabatty
Mieszanki grzybów leśnych dostępne w supermarketach doskonale nadają się do przygotowania szybkiej zupy o wyjątkowym smaku. Zamiast zaprawiania czy przecierania zupy, podaje się ją w postaci czystego bulionu, dzięki czemu można delektować się smakiem poszczególnych gatunków grzybów, warzyw i ziół.
Fondue czekoladowe
Owoce są jeszcze zdrowsze, kiedy zanurzymy je w płynnej, gorzkiej czekoladzie bogatej w przeciwutleniacze. Kociołek do fondue należy otoczyć kawałkami jabłka lub gruszki, grubymi plasterkami banana, cząstkami pomarańczy, całymi truskawkami i kawałkami ananasa.
Ciasteczka mocno czekoladowe
Dbając o zdrowie i linię wcale nie trzeba unikać czekolady! Im jest ona ciemniejsza, tym zdrowsza, więc te ciasteczka zawierają nie tylko kakao w proszku, lecz również pastylki z ciemnej, gorzkiej czekolady. Dzięki dodatkowi rodzynków i orzechów są one jeszcze zdrowsze.
Kurczak piri-piri
Uważa się, że kurczak piri-piri jest potrawą portugalską, ale tak naprawdę pochodzi ona z portugalskich kolonii w Afryce. Sos ma wiele odmian; podaną ilość składników potraktuj tylko jako sugestię i przygotuj sos tak ostry, jak lubisz.
Kotlety wieprzowe z patelni
Kotlety wieprzowe usmażone na patelni grillowej idealnie komponują się z czerwoną kapustą.
Gryczane naleśniki śniadaniowe
Słodki naleśnik to popularne śniadanie. Oto przepis na owocowe danie.
Kolorowy bulion z indyka
Skórka z cytryny i pietruszka ożywiają ten lekki bulion z indyka i warzyw, a kolorowe marchewki, selery i brokuły dostarczają mnóstwa niezbędnych witamin.
Jogurt z owocami, czekoladą i orzechami
Z jogurtu naturalnego można błyskawicznie przyrządzić szybki deser – potrzeba tylko nieco wyobraźni. Będzie on zawierać owoce i chrupiące orzechy, może więc stanowić świetne zakończenie posiłku.
Spaghetti carbonara z sałatką z pieczonych pomidorków cherry
Tę włoską potrawę z makaronu możemy przyrządzić według klasycznego przepisu, będzie jednak równie smaczna i dużo zdrowsza, jeśli przygotujemy ją z produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu oraz wędzonej i peklowanej na sucho szynki zamiast bekonu.
Chleb kukurydziany niskotłuszczowy
Do przygotowania niskotłuszczowego chleba kukurydzianego używa się musu jabłkowego, białek jaj i mleka beztłuszczowego, dlatego ma o połowę mniej kalorii niż słodki chleb kukurydziany w wariancie klasycznym. Poza tym prawie nie zawiera cholesterolu.