Kategoria: Łatwe dania
Sałatka z kurczaka, pomidorów i fety
Tuż przed podaniem można dodać do sałatki awokado pokrojone w plastry.
Sałatka z arbuza i fety
Sałatkę serową na lato wymyślono w hołdzie kuchni śródziemnomorskiej. Słony smak sera feta tworzy kontrast z jasnożółtymi i pomarańczowymi soczystymi i słodkimi owocami. Mieszanka liści sałaty nadaje sałatce nieco gorzkawy smak, a prażone pestki przyjemnie chrupią. Z chlebem sałatka dobrze nadaje się na obiad.
Omlet po wiedeńsku
W dni, kiedy spieszysz się rano do pracy, najlepszym pomysłem na śniadanie jest omlet po wiedeńsku. Porcję dla jednej osoby przygotowuje się w kuchence mikrofalowej w niecałe dwie minuty.
Sałaty liściaste z figami
Figi są najbardziej aromatyczne, kiedy mają niebieskawą skórkę, są miękkie i dojrzałe. Takich fig nie trzeba obierać ze skórki.
Grillowane ostrygi z koprem włoskim i szpinakiem
Niektórzy smakosze jadają ostrygi wyłącznie na surowo, ale jeśli do nich nie należysz, koniecznie wypróbuj ten przepis. Ostrygi z dodatkiem ziemniaków, kopru włoskiego i szpinaku, podane z ciepłym chlebkiem pitta, są wyjątkowo smaczne.
Marynowany łosoś z imbirem
Przepis na marynowanego surowego łososia w sosie musztardowo-koperkowym pochodzi ze Skandynawii. Rybę trzeba marynować dwa dni, dlatego powinniśmy się upewnić, czy jest naprawdę świeża. Możemy ją podać jako przystawkę, z pełnoziarnistym albo żytnim pieczywem.


