Kategoria: Łatwe dania
Dip szpinakowy zapiekany w chlebie
Do dipu, poza typowymi warzywami, jakie się podaje, można zaserwować rzodkiewki, pokrojoną w paski czerwoną paprykę, groszek cukrowy i pomidorki koktajlowe.
Kotlety schabowe w sosie barbecue
Słodko-kwaśny sos barbecue to doskonały dodatek do smażonych kotletów schabowych. Potrawę tę, podawaną z pilawem z owoców i orzeszków piniowych oraz sałatą, możemy przyrządzić na treściwą kolację.
Sałatka z jabłka i kopru włoskiego z prażonymi orzechami laskowymi
Anyżkowy smak kopru włoskiego i słodycz jabłka doskonale komponują się z orzechami laskowymi i rukwią wodną o pieprzowym posmaku. Po uprażeniu smak orzechów jest intensywniejszy i stają się bardziej chrupkie.
Egzotyczna sałatka owocowa
To prosta i pyszna sałatka pełna wspaniałych kolorów i smaków owoców egzotycznych – papai, mango, kiwi i marakui. Zawiera wiele witamin, dzięki czemu jest pożywna, zdrowa i doskonale nadaje się na śniadanie.
Gardłosz atlantycki z cytryną i sosem sojowym
Gardłosza można zastąpić dorszem. Będzie równie pyszny zamarynowany w ten sposób.
Curry z soczewicy i szpinaku
To curry będzie pyszne z ryżem basmati, a jeśli wolicie łagodniejszy i bardziej kremowy sos to można dodać jogurt lub mleczko kokosowe.
Łatwa zupa brokułowa
Ta bogata w witaminy zupa zawiera niewiele tłuszczu. Zamiast śmietaną, jest ona zagęszczona ziemniakiem i pieczonym czosnkiem. Na specjalną okazję można ją posypać odrobiną chudego cheddara.
Skrzydełka kurczaka w occie balsamicznym
Skrzydełka zamiast smażyć, można wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210°C, aż zrobią się złociste, a polewa się skarmelizuje.
Nadziewana cukinia
„Łódeczki” z cukinii, nadziewane serami ricotta i gruye`re, dostarczają dużo niezbędnego kościom wapnia.
Łatwa minestrone
Prosta i pełna warzyw, a dzięki temu sycąca zupa, której przygotowanie zajmuje pół godziny.