Kategoria: Łatwe dania

Pieczarki ze szpinakiem i serem
Za sprawą nadzienia ze świeżego szpinaku, chudego sera ricotta oraz kasztanów wodnych i chrupiących orzechów włoskich pieczarki ze szpinakiem i serem są przekąską bogatą w smaku, choć bardzo lekką. Jedna porcja zawiera znacznie mniej kalorii, tłuszczu i sodu niż porcja klasycznych grzybów z farszem.

Kruche ciasteczka
Dla osób, które nie są wielbicielami pierniczków te ciasteczka są świetną alternatywą. Jeśli dodasz 2 łyżeczki przyprawy korzennej będą miały świąteczny smak.

Włoska zapiekanka ze szpinakiem
Witaminy A i C oraz kwas foliowy znajdujące się w szpinaku korzystnie działają na serce. Ser, ryż i por zapewniają wspaniały smak i przyjemną konsystencję.

Omlet z brokułami, pomidorami i serem
Kilka różyczek brokułów w tym omlecie zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza.

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i grejpfrutem
Gdy w chłodny zimowy dzień podamy tę kolorową sałatkę z kawałkami pomarańczy i grejpfrutów, przypomni nam się lato. Połączenie świeżego smaku cytrusów oraz czerwonej cebuli i oliwek jest wyśmienite.

Zupa selerowo-szpinakowa
Z selera korzeniowego otrzymamy sycącą zupę o intensywnym smaku. Z selerem doskonale komponują się liście szpinaku dodane pod koniec gotowania. Nadają one intensywny kolor oraz lekki, orzeźwiający smak.