Kategoria: Łatwe dania

Bułki scones z makiem
Dzięki użyciu maślanki i soku pomarańczowego zamiast kremówki, bułki scones z makiem są mniej tuczące niż bułki tradycyjne. Suszone żurawiny, skórka pomarańczowa i płatki owsiane urozmaicają ten niskokaloryczny przysmak.

Lucjan z curry
Rybę najczęściej piecze się lub smaży po 10 minut na każde 2,5 cm grubości. Poddawana zbyt długo obróbce cieplnej traci smak i staje się twarda.

Margarita ze świeżymi limonkami
Drink będzie się ładnie prezentował kiedy użyjemy do dekoracji plasterka owocu cytrusowego lub spiralki ze skórki cytrusa.

Tropikalna sałatka owocowa
Ta świeża i smaczna sałatka, przyrządzona z bogatych w przeciwutleniacze owoców z dodatkiem imbiru i skórki z limonki, stanowi wyśmienite śniadanie. Warto pamiętać, że banany i melon kantalupa są bogate w potas, który obniża ciśnienie krwi.

Rzepa zapiekana
Rzepa to warzywo korzeniowe o łagodnym, słodkawym smaku. Zapieczona jest pysznym dodatkiem do mięsnych dań.

Sałatka z tuńczyka i fasolki szparagowej
W przepisie można wykorzystać świeże steki lub tuńczyka z puszki. Można też zastąpić go usmażonymi na patelni krewetkami lub łososiem.