Kategoria: Kolacje
Grahamki z maślanką
Grahamki z maślanką robi się z mąki Grahama. Smakują wyśmienicie, a na dodatek są bardzo lekkie i zdrowe.
Grzanki po toskańsku z fasolą
Oto smakowita przekąska do jedzenia na gorąco lub zimno – opiekane kromki bagietki z kremowobiałym fasolowym purée przyprawionym czosnkiem i tymiankiem, przybrane kolorowymi plasterkami pomidora oraz liśćmi rukoli.
Karmelizowane tartaletki z cebulą
Cienkie kromki chleba wciśnięte do foremek do pieczenia, posmarowane stopionym masłem i upieczone – z powodzeniem zastąpią ciasto w pikantnych tartaletkach.
Bruschetta z pieczonymi karczochami i papryką
Tosty z karczochami i salami przyrządza się błyskawicznie z kromek ciabatty, smarując je tapenadą, której zawdzięczają wyrazisty aromat oliwek, oliwy i czosnku.
Tunezyjska ratatuja z jajkami
Rozgrzewające północnoafrykańskie przyprawy nadają wyrazisty smak jajkom usmażonym ze śródziemnomorskimi warzywami. Wystarczy jeszcze tylko chleb, by podać pyszne i łatwe do przygotowania danie.
Zupa marchewkowo-pomarańczowa
Zupa zawiera ziemniaki, które nadają jej konsystencję kremu, nie trzeba więc zagęszczać jej mąką ani tłuszczem. Warto wiedzieć, że jest równie pyszna na gorąco, jak na zimno. Można ją podawać przez cały rok.
Omlet z ziemniakami i kukurydzą
Omlety takie, zwane we Włoszech frittata, a w Hiszpanii tortilla, podaje się zarówno na gorąco, jak i na zimno. Omlet można przechowywać w lodówce do następnego dnia, lecz należy wyjąć go pół godziny przed jedzeniem, ponieważ doskonale smakuje w temperaturze pokojowej.
Szaszłyki z bekonem i pieczarkami
Bekon, pieczarki i pomidory pieczemy na szpadkach do szaszłyków razem z młodymi ziemniakami i kawałkami kabaczka. Szaszłyki podajemy na grillowanym chlebie ciabatta z sałatką z owoców cytrusowych.
Jajka zapiekane z szynką i serem
Jajka zapiekane w kokilkach, zwane en cocotte, z dodatkiem szynki i sera, to szybki do przyrządzenia i prosty, a przy tym lekki i smaczny lunch. Jedyny potrzebny dodatek to grzanka z razowego pieczywa.
Szparagi z sezamem
Zdrowe i pożywne danie? Tylko szparagi z sezamem! Dodatkowym plusem jest bardzo proste przygotowanie i jeszcze szybsze wykonanie!