Kategoria: Kolacje

Sałatka z kurczaka, pomidorów i fety
Do tej sałatki tuż przed podaniem można dodać awokado pokrojone w plastry i podać ją z chrupiącym chlebem.

Chlebek cynamonowo-rodzynkowy
Ten wzbogacony mlekiem chleb dobrze smakuje bez dodatków lub posmarowany niewielką ilością miodu bądź dżemu. Warto również opiec go w tosterze. Wspaniały, delikatny aromat ciepłego cynamonu działa wówczas kojąco u progu dnia.

Schab z majerankiem i pieprzem kajeńskim
Ten obiad co prawda trzeba zaplanować trochę wcześniej, bo mięso musi spędzić sporo czasu w piekarniku, ale za to nie ma przy nim dużo pracy. Upieczony schab możesz podać na obiad lub pokroić do kanapek na śniadanie bądź kolację.

Pasztet z kurzych wątróbek
Ten sycący pasztet o gładkiej konsystencji jest łatwy i szybki do przygotowania. Podawaj go z plastrami jabłka, podpieczonymi w tosterze kromkami bagietki lub z macą. Jeśli chcesz przygotować pyszną przekąskę, rozsmaruj go na toście.

Omlet z brokułami, pomidorami i serem
Kilka różyczek brokułów w tym omlecie zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza.

Bruschetta z pomidorami i szynką
Malutkie zapiekane kanapki z sosem pesto, szynką parmeńską oraz dojrzałymi pomidorami to kwintesencja śródziemnomorskiego smaku. Są popularne w południowej Francji i we Włoszech. Poniższy przepis daje możliwość wykorzystania resztek bagietek.