Kategoria: Kolacje

Suflet z wędzonego łupacza
Chociaż lekkie, puszyste suflety wyglądają bardzo efektownie, przyrządza się je zaskakująco łatwo. W poniższym przepisie do zrobienia mieszanki sufletowej używa się mleka, w którym dusiła się ryba, a świeżych ziół i posiekanych pomidorów dodaje się, żeby uzyskać wspaniały smak. Suflet należy podawać tuż po wyjęciu z piekarnika, z kruchym chlebem pełnoziarnistym.

Omlet ze szpinakiem i sosem pomidorowo-pieczarkowym
Luteina – fitosubstancja znajdująca się w szpinaku – korzystnie wpływa na wzrok.

Sałatka z kaczką i przyprawą pięć smaków
Tę sałatkę warto przyrządzić, kiedy zostało nam trochę pieczonej kaczki z poprzedniego dnia. Możemy wtedy użyć mięsa z wszystkich części, nie tylko z piersi.

Baranina w chlebie pitta
Ciepła pitta wypełniona pikantną baraniną i kruchą sałatą to północnoafrykańska potrawa na szybki i smaczny lunch. Chudą baraninę smaży się z czosnkiem, imbirem, sosem harissa i miętą.

Bajgle z pastą serowo-ziołową
Odrobina natki pietruszki w potrawach nadaje im świeży aromat i piękny zielony kolor, jednak dopiero kiedy jest jej dużo, można cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. W tej pysznej paście z chudego serka kremowego jest sporo zieleniny, więc smakuje wybornie i dostarcza organizmowi wielu wartości odżywczych.

Kanapki z bananem i masłem orzechowym
Kanapka z masłem orzechowym to klasyczna amerykańska przekąska. Podobno był to ulubiony przysmak Elvisa Presleya – króla rock and rolla.