Kategoria: Kolacje

Tortilla z ziemniaków i cukinii
Tortillę, najbardziej znaną hiszpańską tapa, czyli przekąskę, przyrządza się z prostych składników: jajek, cebuli i ziemniaków, które smaży się jak omlet, kroi w trójkątne kawałki i podaje na ciepło lub zimno. Do placka można dodać najróżniejsze składniki, na przykład cukinię i bekon, użyte w poniższym przepisie, albo szparagi, groszek i pieczarki.

Sałatka warstwowa
Pyszna i zdrowa sałatka. Dzięki temu przepisowy można z niej zrobić prawdziwe dzieło sztuki, które zachwyci gości.

Chowder ze śledziem i kukurydzą
Chowder to gęsta kremowa zupa często z dodatkiem ryby i kukurydzy. Z wędzonych śledzi, kukurydzy, porów, ziemniaków i ziół powstanie wyśmienite sycące danie. Najlepiej smakuje z chrupiącymi bułeczkami.

Suflet z wędzonego łupacza
Chociaż lekkie, puszyste suflety wyglądają bardzo efektownie, przyrządza się je zaskakująco łatwo. W poniższym przepisie do zrobienia mieszanki sufletowej używa się mleka, w którym dusiła się ryba, a świeżych ziół i posiekanych pomidorów dodaje się, żeby uzyskać wspaniały smak. Suflet należy podawać tuż po wyjęciu z piekarnika, z kruchym chlebem pełnoziarnistym.

Omlet ze szpinakiem i sosem pomidorowo-pieczarkowym
Luteina – fitosubstancja znajdująca się w szpinaku – korzystnie wpływa na wzrok.

Sałatka z kaczką i przyprawą pięć smaków
Tę sałatkę warto przyrządzić, kiedy zostało nam trochę pieczonej kaczki z poprzedniego dnia. Możemy wtedy użyć mięsa z wszystkich części, nie tylko z piersi.